Germania și Comisia Europeană denunță reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream 1: Este un atac economic și o acțiune necinstită din partea Rusiei

  • 22 Iunie 2022 14:44
Germania și Comisia Europeană denunță reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream 1: Este un atac economic și o acțiune necinstită din partea Rusiei

Germania și Comisia Europeană denunță reducerea livrărilor de gaz prin gazoductul Nord Stream 1, spunând că este un „atac economic” și o „acțiune necinstită” din partea Rusiei, relatează Agerpres.

„Reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1 este un atac la adresa noastră, un atac economic la adresa noastră”, a declarat ministrul economiei, Robert Habeck, într-un discurs rostit la Berlin în fața patronilor din industrie.

Gazprom a anunțat săptămâna trecută că va reduce livrările de combustibil către Germania prin intermediul gazoductului, din cauza reparațiilor întârziate, în timp ce guvernul german a calificat decizia ca fiind „politică”.

Ca urmare a acestei reduceri, Germania, Austria și Olanda, au decis să reactiveze centralele electrice pe cărbune care au fost oprite pentru a reduce consumul de gaz.

De asemenea, Germania a impus umplerea rezervelor de gaz la 90% înaintea iernii europene, pentru a se proteja împotriva unei noi reduceri a aprovizionării.

„Când vom intra în iarnă cu rezervele de gaz pe jumătate pline și robinetele vor fi închise, atunci vom vorbi despre o criză economică dificilă în Germania”, a declarat Habeck.

În prezent, capacitatea de stocare a gazelor din Germania este puțin sub 60%.

La rândul său, Comisia Europeană a catalogat acțiunea Moscovei drept „necinstită” și a precizat că va adopta măsuri temporare pentru a gestiona o eventuală problemă privind producția și furnizarea de energie electrică în UE.

„Invadarea ilegală de către Rusia a Ucrainei a avut ca rezultat o situație de urgență în UE”, a afirmat Elina Bardram, director de afaceri internaționale și finanțare a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice la Comisia Europeană, la Forumul energetic de la Bruxelles. „În urma acestei acțiuni extrem de necinstite pe care o observăm la administrația Putin în privința reducerii bruște a fluxurilor de gaze de către Gazprom, vom adopta unele măsuri importante, dar ele vor fi temporare”, a adăugat oficialul, referindu-se la utilizarea cărbunelui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău