Germania sărbătorește în liniște 30 de ani de la reunificare, pe fondul temerilor legate de infecțiile cu coronavirus

  • 05 Septembrie 2020 10:45
Germania sărbătorește în liniște 30 de ani de la reunificare, pe fondul temerilor legate de infecțiile cu coronavirus

Germania lansează o serie de evenimente sâmbătă pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a reunificării istorice a națiunii, o sărbătorire umbrită de pandemia de coronavirus, relatează agenția DPA, preluat de Agerpres.

În loc să marcheze unificarea pe 3 octombrie, cunoscută ca Ziua Unității Germane, un șir de evenimente mai mici sunt planificate pe tot parcursul lunii, pentru a evita adunările mari și a reduce riscul de răspândire a infecțiilor cu COVID-19.

Potsdam, capitala statului german estic Brandenburg, urmează să fie punctul central al ceremoniilor din 2020.

Evenimentele legate de reunificare din acest an intervin de asemenea la mai puțin de un an după ce Germania a marcat 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momentul definitoriu din istoria recentă a națiunii ce a pavat calea spre sfârșitul divizării țării din perioada Războiului Rece.

Dar mai degrabă decât "peisajele înflorite" promise de fostul cancelar german Helmut Kohl după căderea Zidului, unificarea s-a dovedit un proiect complex și costisitor pentru cea mai mare economie a Europei, notează agenția germană de presă.

Sprijinul în cadrul națiunii rămâne copleșitor pentru reunificarea ce a măturat peste 40 de ani de comunism în partea de est
a țării și a ajutat Germania să joace un rol mai mare pe scena mondială.

Cu toate acestea, la 30 de ani după ce cele două jumătăți ale Germaniei s-au contopit, diferențe sociale și economice adânci persistă între părțile de est și de vest.

Națiunea se confruntă de asemenea cu fragmentarea politică și există temeri că sărbătorirea reunificării ar putea fi afectată de
ciocniri între grupuri de extremă dreaptă, precum și persoane care protestează împotriva măsurilor impuse de coronavirus și contracarează protestatarii.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău