Germania pregătește un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro care va cuprinde tancuri Leopard și vehicule de luptă pentru infanterie Marder

  • 14 Mai 2023 19:30
Germania pregătește un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 2,7 miliarde de euro care va cuprinde tancuri Leopard și vehicule de luptă pentru infanterie Marder

Berlinul dorește să își extindă sprijinul pentru Ucraina, în contextul în care Kievul pregătește ultimele detalii ale contraofensivei mult așteptate împotriva Rusiei invadatoare, anunță Politico Europe, transmite caleaeuropeana.ro.

Guvernul german a aprobat un nou pachet militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în fața presei, conform Deutsche Welle.

Sprijinul, anunțat pentru prima dată de publicația germană Der Spiegel, reprezintă cea mai mare livrare de arme a Berlinului către Ucraina, de la începutul războiului declanșat în februarie 2022.

„Ne dorim cu toții un sfârșit rapid al acestui război teribil și ilegal. Din păcate, acest lucru nu este încă previzibil. Prin urmare, Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate oferi – atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Pistorius, după o discuție telefonică cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.

Ajutorul include 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, 30 de tancuri Leopard 1, 15 tancuri antiaeriene Gepard, 200 de drone de recunoaștere, patru sisteme antiaeriene Irid-T și muniția aferentă, proiectile pentru artilerie și peste 200 de vehicule blindate de luptă și logistice, conform Agerpres

Conform unor relatări ale aceleiași publicații germane, noul pachet va fi anunțat în mod oficial duminică, în paralel cu înmânarea Premiului Charlemagne președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Aachen. Ucraina ar trebui să primească echipamentul în următoarele săptămâni și luni, a precizat publicația.

Liderul ucrainean s-a deplasat sâmbătă la Roma pentru discuții cu oficiali italieni, precum președintele Sergio Mattarella și premierul Giorgia Meloni, și cu Papa Francisc, după ce, în urmă cu câteva zile, a poposit în Finlanda și Olanda. Aceaste călătorii ar putea fi urmate de o vizită la Berlin. Oficialii germani nu au confirmat vizita, dar poliția din Berlin a deschis o anchetă după ce în presă au apărut detalii despre o posibilă călătorie.

Între 1 ianuarie 2022 și 24 aprilie 2023, Germania a exportat aproximativ aceeași cantitate de bunuri militare, potrivit cifrelor guvernamentale.

Cât privește Premiul Charlemagne, acesta recompensează activitatea excepțională desfășurată în slujba unității europene. Conform statutului său, acesta este acordat unor personalități sau organisme publice “care se disting prin activitatea lor remarcabilă în favoarea unității europene sau a cooperării între statele sale”. Contribuția, după cum a subliniat Kurt Pfeiffer, fondatorul acestei distincții, poate fi ”realizată în domeniile literaturii, științei, economiei sau politicii”.

Premiul Charlemagne a devenit rapid o distincție acordată cu preponderență oamenilor politici. În consecință, politicienii domină lunga listă de laureați. Aceștia sunt oamenii care lucrează cel mai des pentru integrare – și care sunt capabili să exercite o influență politică.

Lista acestora reflectă în mod clar procesul de unificare. Părinții fondatori ai Uniunii Europene  – Jean Monnet (1953) și Robert Schuman (1958) – se numără printre laureați, alături de arhitecți importanți ai UE, precum și de promotorii extinderilor inițiale și de reprezentanții mișcării democratice din Europa Centrală și de Est, printre ei aflându-se și președintele Klaus Iohannis (2020).

În 1969, premiul a fost acordat pentru prima dată unei instituții europene – Comisia Comunității Europene – și nu unei persoane. În 1981, Simone Veil a fost prima femeie care a primit Premiul Charlemagne, iar în 1982, Juan Carlos I a fost primul laureat care provenea din rândul regalității europene. Singurul ”Premiul Charlemagne extraordinar” a fost acordat Papei Ioan Paul al II-lea în 2004.

De la înființarea sa, premierul nu a fost acordat în zece ocazii, cu precădere în anii ’60 și ’70, când Consiliul de administrația nu a fost dispus să treacă cu vederea stagnarea procesului de unificare europeană prin nominalizarea unui candidat de rang secund.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău