Germania | Pandemia de coronavirus a contribuit la o scădere istorică a emisiilor de CO2

  • 16 Martie 2021 16:41
Germania | Pandemia de coronavirus a contribuit la o scădere istorică a emisiilor de CO2

Germania, cea mai puternică economie europeană, a anunțat marți o scădere istorică a emisiilor sale de gaze cu efect de seră în 2020, în mare parte datorită pandemiei de coronavirus, care i-a permis să își atingă obiectivele climatice, informează AFP.

"În 2020, aproximativ 739 de milioane de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în Germania. Înseamnă cu 70 de milioane de tone - reprezentând 8,7% - mai puțin decât în 2019", a anunțat Ministerul Mediului într-un comunicat.

Este vorba despre "cea mai importantă scădere anuală de după Reunificarea Germaniei din 1990", precizează același comunicat.

Această scădere permite Germaniei "să își atingă obiectivele climatice", obținând o scădere cu 41% a emisiilor în raport cu 1990, au adăugat reprezentanții ministerului german.

Germania s-a angajat să își scadă emisiile de CO2 cu 40% în 2020 în raport cu 1990 și cu 55% în 2030 în raport cu același an.

"O treime" din această evoluție este asociată totuși "consecințelor provocate de pandemia de COVID-19, în principal în sectorul transporturilor (-11,4%) și al energiei (-14,5%)", a anunțat Guvernul german.

Restricțiile asociate crizei sanitare au provocat o scădere abruptă a activității industriale în primăvara anului 2020 și au frânat deplasările rutiere și aeriene.

Oficialii de la Berlin au evidențiat și "progrese în numeroase domenii, mai ales în cel al energiei".

Germania a reușit o creștere considerabilă a energiilor sale regenerabile în ultimii ani, datorită politicilor pro-active adoptate de guvern.

Sectorul energiilor regenerabile a contribuit pentru prima dată cu jumătate din producția de electricitate în 2020, comparativ cu 25% în urmă cu mai puțin de 10 ani, potrivit Institutului de cercetare Fraunhofer.

Totodată, Germania a decis să renunțe la cărbune până în 2038, care reprezintă totuși în continuare un sfert din mixul energetic național.

Acea dată este considerată însă mult prea tardivă de asociațiile ecologice, în timp ce Berlinul este unul dintre principalii consumatori din Europa ai acestei energii fosile, deosebit de poluantă.

De asemenea, Germania trebuie să înregistreze progrese în domeniul transporturilor, unde puternica sa industrie a automobilelor rămâne o frână în calea scăderii emisiilor de CO2.

Întreaga omenire a beneficiat de o scădere istorică de 7% a emisiilor de gaze cu efect de seră în 2020, datorată crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus.

Însă reluarea activităților economice, începută mai ales în China, îi îngrijorează pe experți, care se așteaptă la o nouă creștere a acestor emisii în 2021.

Potrivit unui raport publicat de Agenția internațională a energiei, emisiile mondiale au depășit deja în decembrie 2020 nivelul lor din decembrie 2019, înregistrat înainte de declanșarea pandemiei. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău