Germania: Olaf Scholz și-a consolidat poziția de favorit la funcția de cancelar

  • 20 Septembrie 2021 08:52
Germania: Olaf Scholz și-a consolidat poziția de favorit la funcția de cancelar

Social-democratul Olaf Scholz și-a consolidat duminică statutul de favorit la succesiunea Angelei Merkel, impunându-se în cursul ultimei mari dezbateri televizate a celor trei candidați principali, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare care se anunță dificile pentru conservatorii cancelarului federal, comentează AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul de finanțe și vicecancelar social-democrat a fost desemnat de 42% dintre telespectatori învingător al dezbaterii în care i-a avut ca adversari pe liderul conservatorilor, Armin Laschet, și pe cea a ecologiștilor, Annalena Baerbock, potrivit unui sondaj Forsa.

 

Acest bărbat de 63 de ani, fără multă carismă, dar liniștitor, câștigase deja cele două dezbateri televizate anterioare, prezentându-se ca un administrator experimentat și calm.
 
Armin Laschet, care nu mai are multe atuuri în mână acum pentru a inversa tendința, a convins numai 27% dintre persoanele chestionate.
 
Renanul de 60 de ani nu a reușit să-și destabilizeze principalul adversar și uneori chiar a părut că-și pierde firul privind temele sociale, afirmând un nefericit "nu am înțeles" după o intervenție a ecologistei Annalena Baerbock. Acesta din urmă a primit doar 25% păreri favorabile.
 
Dreapta, alcătuită din Uniunea Creștin-Democrată (CDU), aliată cu Uniunea Creștin-Socială (CSU) bavareză, înregistrează între 20% și 22% în intențiile de vot în sondaje, față 25% și 26% pentru SPD. Verzii sunt creditați cu 15% până la 17%.

 

Dreapta pare că se va întoarce în opoziție după 2 decenii

 

Prin urmare, ceea ce părea de neconceput acum câteva săptămâni devine acum din ce în ce mai probabil: dreapta germană a cancelarului federal riscă să se întoarcă în opoziție pentru prima dată după 2002.
 
Inegalități sociale, lupta împotriva încălzirii globale, digitalizarea și securitatea internă au dominat dezbaterea, transmisă pe canalele private ProSieben, Kabeleins și Sat1, și concentrată pe problemele interne.
 
"Este uimitor să vedem că Europa și politica externă nu au fost abordate în niciuna din cele trei dezbateri", a subliniat în acest sens Der Spiegel.
 
Annalena Baerbock, o juristă de 40 de ani, pare de acum scoasă din cursa pentru funcția supremă.
 
Surprizele nu sunt excluse. Circa 40% dintre alegătorii germani încă nu știu pentru cine vor vota, potrivit unui studiu reprezentativ al institutului Allensbach. Se adaugă, de asemenea, marjele de eroare ale sondajelor și partea importantă în acest an - din cauza pandemiei - a votului prin corespondență.
 
Un lucru este sigur, ecologiștii ar urma să joace cel puțin un rol-cheie în formarea unui guvern de coaliție. Ei ar prefera să se asocieze cu social-democrații, însă ar urma să fie posibile multiple coaliții, cu trei partide necesare pentru a atinge majoritatea, potrivit sondajelor.
 
Olaf Scholz și Annalena Baerbock, care au pledat amândoi pentru o creștere a salariului minim la 12 euro, au părut deja că formează o echipă duminică seară.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-2,91
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:0,45 m/s
Wed
-1
Thu
0
Fri
3
Sat
0
Sun
2

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău