Germania își va sincroniza cu SUA retragerea trupelor sale din Afganistan

  • 14 Aprilie 2021 11:26
Germania își va sincroniza cu SUA retragerea trupelor sale din Afganistan

Germania își va sincroniza cu SUA retragerea trupelor sale din Afganistan, a anunțat miercuri ministrul apărării german Annegret Kramp-Karrenbauer, care a adăugat că așteaptă o decizie a NATO în această privință după o sesiune specială a Alianței ulterior în cursul zilei de miercuri, transmite Reuters.

Președintele Joe Biden va anunța miercuri o retragere completă a trupelor americane din Afganistan până la 11 septembrie, potrivit unor surse oficiale de la Washington.

Miniștrii apărării și afacerilor externe din NATO vor dezbate această chestiune miercuri după-amiază într-o videoconferință prezidată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în prezența secretarului de stat și a secretarului apărării ai SUA.

Annegret Kramp-Karrenbauer a indicat că militarii NATO prezenți în Afganistan vor fi retrași probabil în septembrie. ''Am afirmat întotdeauna: intrăm împreună (cu americanii), ieșim împreună'', a declarat ea pentru postul public german de televiziune ARD.

''Susțin o retragere ordonată și mă aștept să decidem acest lucru astăzi (la NATO)'', a explicat ministrul german. Acest lucru înseamnă că Germania, ca membru al NATO, își va sincroniza planurile de retragere cu cele ale SUA. Germania are 1.000 de militari desfășurați pe teritoriul afgan, al doilea contingent străin după cel american, ca mărime.

Pe de altă parte, cotidianul The Times a relatat miercuri că Regatul Unit își va retrage la rândul său trupele din Afganistan.

Orice modificare a prezenței britanice în Afganistan se va face ''în acord cu aliații și după consultare cu partenerii noștri'', a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, pentru AFP, fără a confirma sau a dezminți informația din publicația britanică.

Regatul Unit lucrează ''îndeaproape'' cu SUA, cu NATO și cu alți parteneri ''pentru a sprijini un Afganistan sigur și stabil'', a declarat sursa, subliniind că pentru a se ajunge la o pace durabilă ''talibanii trebuie să se angajeze într-o manieră semnificativă într-un dialog cu guvernul afgan''.

În Afganistan sunt prezenți 750 de militari britanici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău