Germania își va deconecta ultimele centrale atomoelectrice în aprilie 2023

  • 27 Decembrie 2022 18:05
Germania își va deconecta ultimele centrale atomoelectrice în aprilie 2023

Germania își va deconecta anul viitor în aprilie ultimele reactoare nucleare aflate în funcțiune, măsură ce era preconizată pentru decembrie anul acesta, dar care a fost amânată din cauza dificultăților în aprovizionarea cu energie provocate de războiul din Ucraina și de dependența Germaniei față de gazul rusesc, relatează Agerpres.

Amânarea a fost decisă în noiembrie printr-o lege impulsionată în parlament de cancelarul social-democrat Olaf Scholz, în pofida opoziției partenerilor săi de coaliție liberali și din partidul Verzilor.Scholz a insistat atunci că menținerea în exploatare a centralelor nucleare iarna aceasta este necesară ca soluție provizorie în timp ce Germania caută înlocuirea gazului rusesc în mixul său energetic, avertizând că în caz contrar ar putea surveni pe parcursul iernii întreruperi punctuale de furnizare a energiei electrice.

Reactoarele nucleare Isar 2 și Neckarwestheim 2 (ambele din sud), precum și Emsland (vest), ar fi trebuit să fie deconectate pe 31 decembrie, conform foii de parcurs stabilite în 2011. Aceste trei reactoare au generat în prima jumătate a anului în curs 6% din energia consumată în Germania.

Calendarul renunțării la energia nucleară a fost anunțat inițial de cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder în anul 2000, susținut la acea vreme de Verzi, și confirmat apoi de cancelarul conservator Angela Merkel în 2011, în urma catastrofei de la centrala japoneză Fukushima. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău