Germania își dorește o bucățica din piața explorării spațiale: „Europa se află în urma Chinei și SUA. Suntem într-o situație critică"”

  • 29 Aprilie 2019 18:27
Germania își dorește o bucățica din piața explorării spațiale: „Europa se află în urma Chinei și SUA. Suntem într-o situație critică

Confruntându-se cu o concurență puternică din partea Chinei, Statelor Unite și chiar a Luxemburgului, Germania dorește să elaboreze noi legi și să atragă investiții private pentru a obține o parte a unei piețe spațiale în curs de dezvoltare, care ar putea valoara 1.000 mld. de dolari până în 2040.

Potrivit agenției Reuters, citată de MEDIAFAX, dorința Germaniei de a avea un rol mai mare în industria spațială vine pe fondul dezvoltării companiilor europene, asiatice și americane care au intrat sau intră pe o piață ce acoperă de la explorare până la exploatarea resurselor din spațiu.

Printre firmele care ar putea beneficia de investițiile Germaniei se numără și Airbus, care deține acțiuni la producătorul european de rachete Ariane, dar și compania tehnologică OHB din orașul Bremen.

Noua legislație ar limita obligațiile financiare și juridice ale companiilor private în cazul unor accidente care ar putea avea loc pe orbită, vor stabili standarde pentru operațiunile spațiale și vor oferi stimulente pentru proiecte noi, a declarat pentru Reuters Ministerul Economiei din Germania.

Șeful diviziei pentru aerospațial și spațial al Ministerului, Thomas Jarzombek, ar putea depune în Parlament aceste legi, în cursul acestui an. Demersul se datorează companiilor și grupurilor comerciale care solicită autorităților germane să stabilească un cadru de reglementare pentru o noua piață profitabilă care să încurajeze investițiile private.

„Germania și Europa se află în urma Chinei și Statelor Unite. Suntem într-o situație critică pentru a ne asigura că rămânem în liga de vârf", a declarat Dirk Hoke, șef al departamentului de apărare și spațiu al Airbus.

Germania este principala putere economică a Europei și a patra cea mai mare economie din lume. Cu toate acestea, în anul 2018, Germania a avut doar al șaptelea cel mai mare buget național pentru industria spațială, estimat la 1,1 miliarde de dolari, puțin peste jumătate din suma generată de cea de-a cincea putere mondială, Franța, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare Euroconsult din Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău