Germania intenționează ca până în mai 2024 să-și retragă trupele din Mali

  • 23 Noiembrie 2022 10:10
Germania intenționează ca până în mai 2024 să-și retragă trupele din Mali

Guvernul de la Berlin intenționează ca până în mai 2024 să pună capăt desfășurării militarilor germani din Mali, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al executivului german Steffen Hebestreit, la finalul unei reuniuni prezidate de cancelarul Olaf Scholz și la care au luat parte miniștrii apărării și afacerilor externe, transmit Agerpres.

Hebestreit a spus că o propunere în acest sens va fi prezentată parlamentului pentru ca mandatul ''căștilor albastre'' germane să fie extins pentru ultima dată, cu un an, începând din mai 2023, astfel încât această intervenție să ia sfârșit într-o manieră structurată, după zece ani.

Această ultimă prelungire ''ține cont în special de alegerile din Mali, prevăzute pentru februarie 2024''.

Decizia intervine în contextul în care viitorul misiunii ONU în Mali (MINUSMA), creată în 2013 pentru a stabiliza țara africană amenințată de pericolul jihadist, este tot mai incert: șase țări au decis în interval de câteva luni să oprească sau să suspende participarea militarilor lor.

''Vom rămâne acolo după data alegerilor, dar vom începe să ne retragem în această vară (2023), potrivit unui plan extrem de ordonat'', a precizat marți ministrul german al apărării Christine Lambrecht într-un discurs la Berlin.

Armata germană (Bundeswehr) are o contribuție semnificativă la MINUSMA, cu un contingent de până la 1.400 de militari.

''O asemenea retragere nu se poate face în câteva zile sau săptămâni'', a adăugat Lambrecht. Ea a precizat că armata germană se va implica mai mult în Niger, apreciind că ar fi ''iresponsabil'' să abandoneze regiunea Sahel.

MINUSMA este formată din 12.460 de ''căști albastre'' din 55 de țări. Aceasta este misiunea ONU care a suferit cele mai grave pierderi în ultimii ani: 281 de morți, dintre care 181 în acte ostile.

După Suedia, Salvador, Benin și Egipt, săptămâna trecută Regatul Unit și Cote d'Ivoire și-au anunțat plecarea, din motive diferite.

Germania s-a declarat în mai mai multe rânduri îngrijorată de prezența în Mali a grupului de securitate privat rus Wagner. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău