Germania este pregătită să-și consolideze prezența militară în Lituania

  • 07 Iunie 2022 14:21
Germania este pregătită să-și consolideze prezența militară în Lituania

Germania este pregătită să-și consolideze prezența militară în Lituania, a anunțat marți cancelarul german Olaf Scholz, în timpul unei vizite la Vilnius, informează Reuters, potrivit Agerpres.

''Suntem gata să ne consolidăm angajamentul și să îl dezvoltăm în direcția unei brigăzi de luptă robuste'', a spus Scholz în fața presei, după discuțiile avute cu președintele lituanian Gitanas Nauseda și cu premierii eston și leton.

La rândul său, Nauseda a afirmat că liderii țărilor baltice și cancelarul german au convenit că apărarea în regiunea baltică trebuie să fie întărită prin sporirea efectivelor militare.

Olaf Scholz urmează să viziteze soldații germani staționați în baza militară de la Rukla, unde Germania conduce un grup de luptă al NATO. Grupul a fost consolidat cu trupe germane și norvegiene înaintea începerii războiului din Ucraina, numărul total al militarilor NATO desfășurați la Rukla sporind de la 1.200 la 1.600.

Lituania are frontieră comună cu exclava rusă Kaliningrad, dar și cu Belarus, țară al cărei teritoriu a fost folosit de armata rusă pentru a-și lansa invazia împotriva Ucrainei.

În prezent cinci țări membre ale NATO (Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia și Polonia) au frontiere comune cu Rusia.

Finlanda, care intenționează să adere la Alianța Nord-Atlantică, are o frontieră terestră de aproximativ 1.340 kilometri lungime cu Federația Rusă.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată și nejustificată contra Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău