Germania este dispusă să organizeze o nouă conferință pentru consolidarea încrederii între Chișinău și Tiraspol

  • 23 Iulie 2019 13:18
Germania este dispusă să organizeze o nouă conferință pentru consolidarea încrederii între Chișinău și Tiraspol

Guvernul Germaniei este dispus să sprijine în continuare procesul de reglementare, inclusiv prin facilitarea organizării în timpul apropiat a unei noi conferințe bavareze cu genericul "Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean" pentru a aprecia evoluțiile în cadrul dialogului Chișinău-Tiraspol și a impulsiona procesul.

Despre aceasta a declarat Ambasadoarea Germaniei în RM, Angela Ganninger, la întrevederea de luni, 22 iulie, cu viceprim-ministrul Vasilii Șova, transmite INFOPRIM

În cadrul întâlnirii au fost puse în discuție un șir de aspecte ce țin de procesul de reglementare transnistreană, inclusiv poziția actuală a Chișinăului în abordarea subiectelor ce figurează pe agenda de negocieri.

Vicepremierul a menționat "necesitatea concentrării eforturilor în vederea realizării scopului principal al negocierilor, și anume, identificarea unei formule viabile de reglementare politică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova".

Printre prioritățile Chișinăului în procesul de negocieri Șova a evidențiat "asigurarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și a circulației fără obstacole între ambele maluri ale Nistrului, soluționarea problemelor comercial-economice din perspectiva creării spațiului economic unic, promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în sfera asigurării ordinii de drept și cea a apărării, reluarea negocierilor pe procesul de reglementare atotcuprinzătoare și durabilă a dosarului transnistrean".
 
Anterior, Guvernul Germaniei a organiza anual, în Bavaria, conferințe privind măsurile de consolidare a încrederii între Chișinău și Tiraspol. Ultima conferință a avut loc pe 12-13 iulie 2016 în Bad Reichenhal. În 2017, aceasta nu a avut loc la inițiativa părții transnistrene, care consideră că prin astfel de discuții informale se încearcă să se înlocuiască formatul oficial al negocierilor "5+2".
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău