Germania dorește o politică de sancțiuni comună cu Statele Unite (ministru de externe)

  • 10 Martie 2021 11:51
Germania dorește o politică de sancțiuni comună cu Statele Unite (ministru de externe)

Germania speră că relațiile îmbunătățite cu Statele Unite în mandatul președintelui Joe Biden vor deschide ușa pentru posibile sancțiuni comune împotriva Chinei și Rusiei asupra drepturilor omului și a altor abuzuri, a declarat marți ministrul de externe Heiko Maas, citat miercuri de Reuters, potrivit Agerpres.

El a spus că partenerii transatlantici ar trebui să acționeze împreună pentru a-și apăra interesele și valorile comune și a deplâns lipsa unei acțiuni coordonate în timpul administrației fostului președinte Donald Trump.

Președinția lui Trump a fost marcată de o presiune intensă asupra Germaniei în legătură cu neîndeplinirea obligațiilor Berlinului privind cheltuieli de apărare mandatate de alianța militară NATO, insistența Germaniei de a cumpăra gaze naturale rusești și politicile comerciale.

De asemenea, Trump a iritat puterile europene ieșind din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul, încheiat când Biden era vicepreședinte în administrația lui Barack Obama, precum și prin exercitarea de presiuni pentru a exclude compania chineză Huawei din rețelele europene 5G.

"Sper că vom putea reveni la o poziție comună transatlantică cu privire la sancțiuni țintite, ceva ce nu a fost posibil în ultimii patru ani", a declarat Maas la un eveniment asupra relațiilor SUA-Germania organizat de Brookings Institution, o organizație privată nonprofit.

Germania a impus sancțiuni Rusiei împreună cu partenerii săi din Uniunea Europeană pentru înarmarea de către Moscova a forțelor separatiste în Ucraina și atacurile asupra oponenților președintelui Vladimir Putin.

Cancelarul Angela Merkel a apreciat că gazoductul aproape finalizat Nord Stream 2 care va aduce gaz rusesc în Germania este un proiect comercial. Ea a respins cererile lui Trump de a renunța la proiect și a cumpăra gaz lichefiat din Statele Unite, în loc să fie dependentă de Rusia lui Putin pentru energie.

Germania a luat în ultimele luni măsuri pentru a satisface preocupările americane, extinzându-și misiunea militară în Afganistan și intenționând să trimită o navă de război în Marea Chinei de Sud, unde Washingtonul afirmă că libertatea de navigație este amenințată de China.

Anul trecut, Germania a adoptat o lege de asigurare a unui nivel ridicat privind securitatea IT ce vizează producătorii de echipamente de telecomunicații pentru rețelele de generație următoare, precum Huawei din China, deși legislația nu respectă interdicția generală de utilizare a produselor fabricate de cel mai mare producător mondial - așa cum a cerut Washingtonul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău