Germania, deşi net la bugetul UE, este un mare benefiar al politicii de coeziune (comisarul Oettinger)

  • 09 Octombrie 17:20
Germania, deşi  net la bugetul UE, este un mare benefiar al politicii de coeziune (comisarul Oettinger)

Germania, deşi este un contributor net la bugetul UE, beneficiază mult de pe urma fondurilor de coeziune alocate statelor membre mai sărace, întrucât prin ridicarea nivelului de bunăstare al acestora ele pot cumpăra mai multe produse de la vecinii lor mai bogaţi, a declarat miercuri comisarul european pentru buget, germanul Guenther Oettinger, care şi-a criticat propria ţară pentru susţinerea unei diminuări a alocărilor în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Comisia Europeană a propus ca acestui cadru financiar să-i fie alocat 1,1% din venitul naţional brut al statelor membre. Însă mai multe state contributoare nete, printre care şi Germania, doresc ca acest procent să nu treacă de 1%.

''Calculele guvernului de la Berlin încă nu sunt realiste'', a spus Oettinger în faţa presei la Bruxelles. Dacă privim economia pe ansamblu, Germania este un ''mare beneficiar al unei adevărate politici europene pentru investiţii'', a subliniat el, făcând referire la politica de coeziune.

Negocierea bugetului UE este mereu o chestiune dificilă, ce provoacă disensiuni între statele contributoare nete şi beneficiare nete. Cele din urmă consideră că în prezent există noi priorităţi pentru viitorul cadru financiar multianual, precum migraţia, apărarea sau mediul, ceea ce ar diminua alocările pentru politicile tradiţionale, respectiv politica de coeziune şi politica agricolă comună.

Situaţia este complicată şi mai mult de retragerea Regatului Unit, un stat care a fost contributor net la bugetul comunitar.

Un alt obstacol este propunerea Comisiei Europene de a condiţiona accesarea fondurilor europene de situaţia statului de drept, propunere dezaprobată de unele ţări est-europene.

Potrivit AFP, Comisia Europeană le-a cerut miercuri statelor membre să vină cu ''orientări politice şi să dea un nou elan negocierilor'', astfel încât ''până la sfârşitul anului'' să ajungă la un compromis asupra bugetului UE pentru perioada 2021-2027, care trebuie aprobat în unanimitate. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chişinău
6,48 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:0,36 m/s
Sat
17 °C
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
16 °C
Wed
13 °C

Curs oficial BNM 18 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 0.0943
USD 17.4143 -0.0511
RON 4.0695 0.0197
UAH 0.7026 -0.0008
RUB 0.2721 0.0003
Arhivă Radio Chișinău