Germania, deși net la bugetul UE, este un mare benefiar al politicii de coeziune (comisarul Oettinger)

  • 09 Octombrie 2019 17:20
Germania, deși  net la bugetul UE, este un mare benefiar al politicii de coeziune (comisarul Oettinger)

Germania, deși este un contributor net la bugetul UE, beneficiază mult de pe urma fondurilor de coeziune alocate statelor membre mai sărace, întrucât prin ridicarea nivelului de bunăstare al acestora ele pot cumpăra mai multe produse de la vecinii lor mai bogați, a declarat miercuri comisarul european pentru buget, germanul Guenther Oettinger, care și-a criticat propria țară pentru susținerea unei diminuări a alocărilor în cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Comisia Europeană a propus ca acestui cadru financiar să-i fie alocat 1,1% din venitul național brut al statelor membre. Însă mai multe state contributoare nete, printre care și Germania, doresc ca acest procent să nu treacă de 1%.

''Calculele guvernului de la Berlin încă nu sunt realiste'', a spus Oettinger în fața presei la Bruxelles. Dacă privim economia pe ansamblu, Germania este un ''mare beneficiar al unei adevărate politici europene pentru investiții'', a subliniat el, făcând referire la politica de coeziune.

Negocierea bugetului UE este mereu o chestiune dificilă, ce provoacă disensiuni între statele contributoare nete și beneficiare nete. Cele din urmă consideră că în prezent există noi priorități pentru viitorul cadru financiar multianual, precum migrația, apărarea sau mediul, ceea ce ar diminua alocările pentru politicile tradiționale, respectiv politica de coeziune și politica agricolă comună.

Situația este complicată și mai mult de retragerea Regatului Unit, un stat care a fost contributor net la bugetul comunitar.

Un alt obstacol este propunerea Comisiei Europene de a condiționa accesarea fondurilor europene de situația statului de drept, propunere dezaprobată de unele țări est-europene.

Potrivit AFP, Comisia Europeană le-a cerut miercuri statelor membre să vină cu ''orientări politice și să dea un nou elan negocierilor'', astfel încât ''până la sfârșitul anului'' să ajungă la un compromis asupra bugetului UE pentru perioada 2021-2027, care trebuie aprobat în unanimitate. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău