Germania cere Serbiei să o accepte independența Kosovo, ca o condiție a aderării la UE

  • 15 Februarie 2018 16:53
Germania cere Serbiei să o accepte independența Kosovo, ca o condiție a aderării la UE

Serbia va trebui să accepte independența Kosovo pentru a putea adera la Uniunea Europeană, a declarat miercuri seară la Pristina ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, care a promis totodată kosovarilor că îi va ajuta pentru a obține recunoașterea independenței și din partea statelor UE care încă nu au recunoscut-o, România fiind printre ele.

„Dacă Serbia dorește să se îndrepte către Uniunea Europeană, construirea statului de drept este prima condiție, dar în mod firesc și acceptarea independenței Kosovo”, a spus Sigmar Gabriel, citat de agenția Reuters, la o conferință de presă comună cu premierul kosovar, Ramush Haradinaj.

”Aceasta este condiția esențială pentru a merge către Europa”, a insistat ministrul de externe german, susținând că a transmis același mesaj și la Belgrad, unde a avut întrevederi cu oficialii sârbi înainte de a veni la Pristina.

Sigmar Gabriel a mai spus la Pristina că Germania va ajuta Kosovo să obțină recunoașterea independenței și din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independență autoproclamată de kosovari în anul 2008, respectiv România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.

„În mod natural, aderarea la UE este obiectivul final. Pentru aceasta una dintre condiții este să convingem cele cinci state ale UE care nu recunosc Kosovo că o asemenea recunoaștere este logică, întrucât Kosovo nu va mai face parte niciodată din Serbia”, a motivat șeful diplomației germane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău