Germania: Angela Merkel invită la coeziune socială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

  • 31 Decembrie 2020 14:20
Germania: Angela Merkel invită la coeziune socială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

În mesajul său tradițional de Anul Nou, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel la coeziune socială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, transmite joi dpa, potrivit Agerpres.

"Va depinde de noi toți, multă vreme de acum încolo, să vedem cum voi răzbi în această pandemie", a declarat Merkel în mesajul pe care urmează să-l rostească în noaptea dintre ani, dar prezentat în avans de agenția de presă germană.

Referindu-se la ceea ce ea a numit "timpuri grele pentru țara noastră", Merkel le-a cerut germanilor să respecte regulile în zilele și săptămânile care vor urma.

"În afară de vaccin, avem cele mai eficiente mijloace la dispoziția noastră, respectând regulile, fiecare dintre noi", a insistat cancelarul german.

Merkel, care intră în cel de-al 16-lea și ultimul său an în calitate de cancelar, le-a mulțumit locuitorilor Germaniei, în marea lor majoritate, pentru disciplina de care au dat dovadă, pentru că au purtat măști și au păstrat distanța fizică.

Există speranță, a spus Merkel, în contextul în care au fost vaccinate primele persoane în întreaga Europă și în lume. Merkel a dat asigurări că "oricine va dori" va putea să se vaccineze și a spus că și ea se va vaccina "atunci când îmi va veni rândul".

Oamenii de știință din întreaga lume sunt o altă sursă de speranță, a remarcat Merkel, inclusiv cei din Germania care au dezvoltat primii la nivel mondial un test anti-coronavirus fiabil și primul vaccin care urmează să fie aprobat de multe țări.

Amintindu-i cu nume și prenume pe fondatorii companiei germane BioNTech, Ugur Sahin și Ozlem Tureci, Merkel a subliniat că această companie cu sediul la Mainz are angajați care provin din 60 de țări.

"Nimic nu poate demonstra mai bine decât atât că forța diversității, cooperarea europeană și internațională sunt cele care aduc progresul", a insistat Merkel.

Cancelarul german, care se va retrage înaintea alegerilor din septembrie 2021, a mai subliniat că la finalul a ceea ce a numit "un an care ne-a tăiat respirația" este important ca oamenii să facă o pauză și să jelească. "Ca societate, nu trebuie să uităm câți oameni au pierdut persoane dragi fără să poată fi alături de ele în ultimele ore de viață", a spus ea.

Așa stând lucrurile, Merkel a adăugat că poate doar să-și imagineze cât de furioși trebuie să se simtă acești oameni atunci când "persoane incorigibile persistă în a nega existența virusului".

"Teoriile conspirației nu sunt doar neadevărate și periculoase, sunt și cinice și crude pentru oamenii" care au pierdut ființe dragi, a avertizat Merkel. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău