Germania | Angela Merkel acceptă un compromis cu CSU în privința migranților

  • 19 Iunie 2018 18:44
Germania | Angela Merkel acceptă un compromis cu CSU în privința migranților

Presată de aripa de dreapta a coaliției ei guvernamentale, Angela Merkel a acceptat, luni, un compromis cu aliații săi din CSU privind o înăsprire a politicii migratorii în Germania.

În speranța de a ajunge la un acord european la summitul UE de la sfârșitul lunii, Angela Merkel a acceptat luni, 18 iunie, un compromis cu aliații săi din Uniunea Creștin-Socială (CSU) bavareză privind o înăsprire a politicii migratorii.

Acest compromis, care înlătură cel puțin pentru o vreme o criză deschisă între cele două componente ale blocului conservator, prevede că migranții deja înregistrați într-o țară din UE, adică aproape toți, vor fi respinși la frontierele germane începând din iulie dacă nu va fi încheiat niciun acord până atunci la nivel european. Creștin-socialii cereau la început ca această măsură să fie luată imediat.

Uniunea Creștin-Socială (CSU), care se pregătește de alegeri regionale dificile în Bavaria, în octombrie, își exprimă nerăbdarea în legătură cu chestiunea migrației. O acuză pe cancelar și partidul ei democrat-creștin CDU, cu care este totuși aliat din 1949, de laxism. Sosirea a peste un milion de solicitanți de azil în 2015 și 2016 a creat o undă de șoc politic în țără, undă care nu slăbește.

CSU, aripa cea mai de dreapta a guvernului de coaliție, vrea să înăsprească politica migratorie germană, tocmai în vederea alegerilor regionale bavareze din octombrie, când se teme de un progres al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Într-o conferință de presă după anunțarea compromisului cu CSU, Angela Merkel a avertizat totuși contra unui "efect de domino" în Europa dacă Germania ar respinge nejustificat migranții la frontierele ei.

Ea a subliniat necesitatea pentru partidul ei, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și pentru CSU să acționeze împreună pentru a încerca să ajungă la un acord la summitul european din 28-29 iunie de la Bruxelles.

 

Solidaritate europeană

Cancelara centristă refuză să cedeze în fața CSU. Ea se teme ca un asemenea mod de a acționa de una singură să nu creeze haos și să nu compromită orice șansă de a obține o soluție comună în Europa, în momentul în care UE discută despre un sistem de azil partajat. "Este vorba de o provocare europeană care necesită un răspuns european", a spus ea în acest week-end, avertizând că este în joc "coeziunea Europei".

Săptămâna se anunță deci decisivă pentru viitorul politic al cancelarei. Și partea complicată, căci ceea ce cere aripa sa dreaptă este tocmai ce nu dorește Italia, care, ca țară de sosire a migranților, cere mai multă solidaritate europeană.

Peripețiile celor 630 de migranți salvați de pe mare și sosiți duminică în Spania, epilogul unei săptămâni de rătăcire pe Mediterana, a ilustrat fracturi profunde în cadrul UE pe această chestiune și va fi în centrul viitorului Consiliu European, pe 28 și 29 iunie.

Angela Merkel îl primește luni seara pe omologul ei italian, Giuseppe Conte, a cărui țară refuză de acum accesul în porturile sale navelor ONG-urilor care transportă migranți. Apoi a doua zi, ea se va întâlni cu președintele francez, Emmanuel Macron, într-un context european exploziv privind migranții, ilustrat de tensiunile din jurul navei Aquarius.

O reuniune specială a principalilor lideri europeni interesați nu este de altfel exclusă chiar înaintea summitului UE de la sfârșitul lunii.

 

Cotă de popularitate în scădere

Angela Merkel este cu atât mai mult sub presiune cu cât cota ei de popularitate în Germania scade, în vreme ce extrema dreaptă crește în sondaje.

Nemulțumirea crescândă a opiniei publice este exacerbată de fapte diverse care implică migranți și care au avut un larg ecou în opinia publică, în special violul și recentul asasinat al unei adolescente de către un tânăr solicitant de azil irakian sosit în 2015.

Pe de altă parte, luni începe procesul unui tânăr refugiat afgan acuzat că a înjungheat-o mortal pe fosta sa prietenă de 15 ani într-un supermarket.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău