Germania acordă circa 11 milioane de euro pentru susținerea ÎMM-urilor

  • 06 Martie 11:09
Germania acordă circa 11 milioane de euro pentru susținerea ÎMM-urilor

Guvernului Republicii Federale Germania acordă, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW), 10,7 milioane de euro, asistență nerambursabilă. Banii vor fi utilizați pentru îmbunătățirea accesului de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii, în speță refinanțarea exclusivă a împrumuturilor investiționale acordate ÎMM-lor, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică, transmite IPN.

Acordul financiar privind implementarea proiectului „Facilitatea de Dezvoltare a ÎMM-urilor din Republica Moldova” a fost semnat de reprezentanții de la Banca Germană de Dezvoltare (KfW) cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

Ministrul dezvoltării economice, Dumitru Alaiba, a subliniat colaborarea productivă dintre guvernele celor două state prin proiecte desfășurate în cadrul cooperării germane pentru dezvoltare. Printre acestea se numără dezvoltarea cadrului necesar pentru înființarea Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei, reglementarea sectorului serviciilor la distanță, dar și sprijin pentru ODA și alte inițiative implementate.

„Republica Federală Germania a fost întotdeauna un partener de încredere pentru Republica Moldova, oferindu-ne sprijin în cele mai dificile situații. Astăzi, statul german își reconfirmă suportul său față de cetățenii țării noastre prin intermediul acestei contribuții financiare nerambursabile, menite să susțină dezvoltarea economică durabilă. Adresez sincere mulțumiri Germaniei nu doar pentru această susținere financiară, deosebit de importantă în contextul actual tumultuos, ci și pentru sprijinul necondiționat acordat în procesul nostru de integrare europeană”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Șefa Secției de Cooperare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova, Dr. Merle Kreibaum, a evidențiat faptul că, în contextul obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova realizează acțiuni concrete, inclusiv la nivel economic, marcând astfel progrese semnificative în procesul de integrare. „Îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea de locuri de muncă și, prin urmare, o perspectivă pentru tinerii moldoveni acasă este unul dintre obiectivele principale ale cooperării pentru dezvoltare moldo-germane. În acest sens, accesul la finanțare joacă un rol esențial pentru creșterea ÎMM-urilor, în special pentru femei”, a menționat șefa Secției de Cooperare.

„KfW este foarte încântat să poată semna acest prim Acord de Finanțare cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și ODA în valoare de 10,7 milioane de euro, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și, prin urmare, să stimuleze finanțarea ÎMM-urilor, investițiile și crearea de locuri de muncă în Moldova pe calea de aderare la UE”, a menționat Eva Schlarb, manager de portofoliu din cadrul Băncii Germane de Dezvoltare.

Semnarea Acordului Financiar a fost precedată de desfășurarea în vara anului trecut a Misiunii de evaluare, în care au participat reprezentanți ai Ambasadei Germaniei la Chișinău, Biroului Central KfW din Germania, Oficiului KfW din Republica Moldova. Implementarea proiectului se va realiza pe o durată de trei ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău