Germania: Accidentele vasculare mortale, în creștere pe durata restricțiilor cauzate de pandemie (studiu)
-
25 Noiembrie 2020 19:03
Accidentele vasculare mortale, inclusiv AVC-urile (accident vascular cerebral, n.r.) și infarctele, au crescut în Germania în primăvara acestui an după adoptarea restricțiilor ce vizau combaterea pandemiei cauzate de noul coronavirus, au dezvăluit autorii unui studiu publicat miercuri, informează AFP, preluat de Agerpres.
Numărul pacienților germani care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un infarct și care au murit în următoarele 30 de zile după acele episoade medicale a fost de 740, în creștere cu aproximativ 15% în raport cu aceeași perioadă din 2019, potrivit unui studiu realizat de compania germană de asigurări medicale AOK.
Studiul a analizat perioada 16 martie - 5 aprilie, marcată de implementarea în Germania a unor măsuri restrictive, precum închiderea magazinelor, barurilor, restaurantelor și limitarea reuniunilor private, fără să fie însă caracterizată printr-o izolare strictă a populației la domiciliu.
În 2019, 714 persoane au decedat din cauza unui AVC sau a unui infarct în aceeași perioadă, potrivit acestui studiu, care a analizat internările gestionate de acea companie de asigurări de sănătate.
Femeile în vârstă au fost cele mai afectate de acest fenomen: 368 de paciente de peste 80 de ani au murit din cauza unui AVC sau a unui infarct, comparativ cu 327 în aceeași perioadă din 2019.
Studiul a dezvăluit că mai puțini pacienți au fost spitalizați din aceste motive medicale în primăvara anului 2020, scăderea fiind de 15% pentru internările în urma unui AVC în stadiu avansat și de 28% pentru formele grave de infarct.
Analiza realizată de AOK estimează că mulți pacienți decedați au ajuns prea târziu la un spital sau la o clinică pentru a putea fi internați și tratați într-o manieră eficientă.
"Frica de infectare (într-o unitate medicală) cu COVID-19 a putut să îi descurajeze pe pacienții care prezentau simptome ușoare", a explicat Jurgen Klauber, directorul unui institut științific.
Această frică "trebuie să fie eliminată în rândul pacienților, pentru că fiecare minut contează în cazurile de internare pentru crize cardiace și pentru accidente vasculare cerebrale", a avertizat specialistul german.
Potrivit medicului, dispozitivele de îngrijiri medicale din secțiile de urgențe au fost menținute sau chiar ameliorate în unitățile medicale, care nu au fost aglomerate în Germania pe durata primului val al pandemiei, în pofida unui aflux important de bolnavi diagnosticați cu COVID-19.
Sursa:Agerpres