Germania a detectat o campanie dusă de Rusia pe platforma X / Franța a descoperit și ea o „manevră” în care cuvântul cheie este „mercenar”

  • 26 Ianuarie 15:47
Germania a detectat o campanie dusă de Rusia pe platforma X / Franța a descoperit și ea o „manevră” în care cuvântul cheie este „mercenar”

Ministerul de Externe german a detectat o campanie sistematică de dezinformare dusă de Rusia prin intermediul platformei X (ex-Twitter), cu scopul de a discredita ajutorul acordat de Germania Ucrainei și de a influența alegerile europene și regionale în estul țării în acest an, potrivit publicației Der Spiegel, citată vineri de EFE și Agerpres.

Publicația susține că a avut acces la un raport al Departamentului de comunicare strategică al MAE german, realizat pe baza unei analize a platformei X între 20 decembrie 2022 și 20 ianuarie 2024, care menționează peste 50.000 de conturi false ce au difuzat peste un milion de mesaje în limba germană.

Unul dintre cele mai răspândite mesaje este o reclamație potrivit căreia guvernul german își neglijează propria populație pentru a ajuta Ucraina.

Ca exemplu este dat un mesaj fals atribuit ministrului de externe Annalena Baerbock, în care ea ar prezice că războiul din Ucraina se va încheia în trei luni. Reacțiile la respectivul conținut se rezumă la ideea că Baerbock susține că nu vede nicio șansă ca Ucraina să reușească în rezistența sa și, prin urmare, ajutorul ar fi inutil.

Pentru a conferi credibilitate presupusei controverse, sunt imitate pagini din anumite mijloace de informare în masă, inclusiv din Der Spiegel.

„După ce X, cu Elon Musk la cârmă, a desființat sistematic mecanismele de protecție împotriva discursului instigator la ură și a dezinformării, creșterea numărului de conturi false și de astfel de conținuturi a fost o consecință logică și așteptată", a declarat un analist din Ministerul german de Externe, citat de Der Spiegel.

O altă sursă din minister, citată de Der Spiegel, afirmă că dezinformarea a devenit o amenințare globală: „Cei care nu împărtășesc valorile noastre o utilizează pentru a destabiliza societățile, nu numai în democrațiile occidentale, ci peste tot".

Franța a descoperit și ea o „manevră” coordonată de Rusia

Parisul a identificat o „manevră coordonată de Rusia" pentru a răspândi informații false care implică Franța, cum ar fi presupusa prezență a „mercenarilor" francezi care luptă pentru Kiev în Ucraina, a anunțat vineri Ministerul Forțelor Armate, potrivit AFP.

„Serviciile de stat competente au identificat și urmăresc manevra coordonată a Rusiei, inclusiv prin rețelele de știri pro-ruse și mass-media de stat, cum ar fi Sputnik News, RT și RIA Novosti, pentru a transmite și amplifica aceste informații false", a precizat ministerul într-un comunicat.

De la începutul conflictului din Ucraina, Franța a fost "ținta unei campanii ruse de dezinformare", care s-a "intensificat" la jumătatea lunii ianuarie, după "reafirmarea sprijinului (francez) pentru Ucraina" de către Emmanuel Macron, se arată în acest text.

„Nu putem lăsa Rusia să câștige", a declarat președintele francez la acea vreme, anunțând noi livrări de arme către Kiev.

A doua zi după aceste declarații, la 17 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a susținut că a lovit o clădire din Harkov (nord-estul Ucrainei) care servea drept „zonă de desfășurare temporară pentru mercenari, dintre care majoritatea erau cetățeni francezi". Șaizeci de luptători au fost "eliminați" și 20 răniți, a transmis Moscova la acea vreme.

„Manevra rusă de dezinformare" a continuat luni cu difuzarea „listelor presupușilor mercenari francezi uciși în acest atac pe canalele rusești de Telegram", știind că "unele dintre aceste liste fuseseră deja diseminate în 2022, în primele săptămâni ale conflictului", explică Ministerul francez al Forțelor Armate.

Miercuri, „campania" a continuat cu anunțul Sputnik International privind distrugerea unui sistem sol-aer franco-italian SAMP-T livrat Ucrainei, a spus aceeași sursă.

Cu toate acestea, „niciuna dintre aceste informații nu este confirmată de Franța", insistă Ministerul Forțelor Armate.

Cuvântul cheie este „mercenar”

„În contextul intensificării ajutorului militar francez pentru Ucraina, ne așteptăm ca această manevră de intoxicare rusă să continue: o condamnăm și ne consolidăm mecanismul de monitorizare a acestor manipulări", a avertizat ministrul forțelor armate, Sebastien Lecornu, citat în comunicat.

„Franța nu are 'mercenari', nici în Ucraina, nici în altă parte, spre deosebire de alții", a reacționat deja Ministerul francez al Afacerilor Externe, denunțând "o nouă manipulare grosolană a Rusiei".

Deși războiul din Ucraina a atras rapid voluntari străini care au plecat să lupte alături de soldați ucraineni, iar unii dintre francezii menționați aparțin probabil Legiunii Internaționale ucrainene, mai multe nume de pe listele rusești sunt false, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică franceză.

Cuvântul „mercenar" ales de Moscova nu este nesemnificativ. Legea franceză interzice mercenariatul, adică faptul de a lupta pentru remunerație în străinătate, pedepsit cu cinci ani de închisoare și o amendă de 75.000 de euro.

Acest termen este și cel folosit de Franța pentru a denunța activitățile grupării paramilitare ruse Wagner, acuzată de ani de zile de Paris de prădare și crime de război în Africa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău