Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 către Kiev și poartă discuții cu Qatar pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard

  • 03 Februarie 11:54
Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 către Kiev și poartă discuții cu Qatar pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard

Guvernul german a aprobat livrarea a 88 de tancuri Leopard 1 mai vechi către Kiev și este în discuții pentru a răscumpăra 15 tancuri Gepard din Qatar pentru a le trimite Ucrainei, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Măsura semnalează în continuare o răsturnare a politicii Berlinului în ceea ce privește tancurile pentru Ucraina, la nouă zile după ce cancelaria a anunțat că va trimite o companie de tancuri Leopard 2 la Kiev, în cadrul unei coaliții europene, scrie Calea Europeană.

Berlinul a aprobat planurile producătorului german de armament Rheinmetall de a vinde Kievului zeci de unități Leopard mai vechi, după ce acestea vor fi reparate, pentru un cost total de peste 100 milioane de euro, a relatat Süddeutsche Zeitung, citând „surse guvernamentale”.

Totuși, acest lucru riscă să creeze blocaje în aprovizionare, deoarece Leopard 1 nu mai sunt produse, iar proiectilele lor au un calibru diferit față de cele mai noi Leopard 2, a explicat ziarul.

De asemenea, guvernul german ia în considerare răscumpărarea a 15 tancuri Gepard pe care le-a vândut Qatarului – dar s-ar putea confrunta și aici cu unele probleme, deoarece muniția pentru acestea este fabricată în Elveția, care a refuzat până acum să aprobe re-exportul către Ucraina pe motiv că ar încălca neutralitatea sa. Cu toate acestea, unii parlamentari elvețieni fac presiuni pentru ca țara să își revizuiască poziția.

După săptămâni de presiuni intense din partea partenerilor săi, Germania a anunțat săptămâna trecută că va aproba livrarea a aproximativ 80 de tancuri Leopard 2 către Ucraina, inclusiv aproximativ 14 tancuri proprii, ca parte a unei coaliții de țări europene. Întrucât tancurile sunt fabricate în Germania, alte țări care doresc să le trimită Ucrainei aveau nevoie de aprobarea guvernului german.

Kievul a făcut presiuni asupra aliaților săi pentru a trimite tancuri de luni de zile, spunând că are nevoie de sute de tancuri pentru a face față unei potențiale contraofensive rusești în primăvară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,24
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Sun
9
Mon
6
Tue
1
Wed
2
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău