Georgia | Tbilisi marchează prin proteste 3 luni de la intervenția brutală a guvernului în favoarea unui oficial rus

  • 21 Septembrie 2019 10:11
Georgia | Tbilisi marchează prin proteste 3 luni de la intervenția brutală a guvernului în favoarea unui oficial rus

Mii de georgieni s-au adunat vineri în centrul capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva executivului și a partidului de guvernământ Visul Georgian, la trei luni după ce participanții la o demonstrație împotriva Kremlinului au fost dispersați de forțele de ordine cu brutalitate, transmite Reuters.

Manifestația a fost organizată de tineri activiști care au asigurat proteste zilnice în fața clădirii parlamentului în ultimele trei luni. În zilele cu cea mai mare participare, acestea au reunit câteva mii de participanți.

Protestatarii au folosit vuvuzele și au afișat pancarte pe care se putea citi "Împreună împotriva unuia!", referire la liderul partidului de guvernământ, Bidzina Ivanishvili, un oligarh pe care criticii îl acuză că este cel care conduce, din culise, țara.

"Ar trebui să ne unim și să terminăm cu acest guvern", s-a adresat mulțimii unul din organizatorii protestului, Shota Digmelashvili.

Mișcarea de protest reprezintă pentru guvernului Georgiei cea mai mare provocare internă la adresa autorității sale din ultimii anii și are loc înaintea alegerilor parlamentare din 2020.

Aceasta a izbucnit în iunie, când unui parlamentar rus i s-a permis să se adreseze parlamentului georgian în limba rusă, ceea ce a atins un punct sensibil al georgienilor, într-o țară care a luptat împotriva Rusiei în războiul din 2008.

Manifestațiile din fața parlamentului din 20 iunie au degenerat în confruntări violente cu poliția, care a folosit gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor.

Opoziția și activiștii anti-guvernamentali au acum un nou motiv de nemulțumire deoarece parlamentul a validat un guvern condus de fostul ministru de interne Giorgi Gakharia, un politician cu studii la Moscova. Ei solicită demisia acestuia încă din 20 iunie, pentru reprimarea violentă a protestelor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:0 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău