Georgia | Tbilisi marchează prin proteste 3 luni de la intervenția brutală a guvernului în favoarea unui oficial rus

  • 21 Septembrie 10:11
Georgia | Tbilisi marchează prin proteste 3 luni de la intervenția brutală a guvernului în favoarea unui oficial rus

Mii de georgieni s-au adunat vineri în centrul capitalei Tbilisi pentru a protesta împotriva executivului şi a partidului de guvernământ Visul Georgian, la trei luni după ce participanţii la o demonstraţie împotriva Kremlinului au fost dispersaţi de forţele de ordine cu brutalitate, transmite Reuters.

Manifestaţia a fost organizată de tineri activişti care au asigurat proteste zilnice în faţa clădirii parlamentului în ultimele trei luni. În zilele cu cea mai mare participare, acestea au reunit câteva mii de participanţi.

Protestatarii au folosit vuvuzele şi au afişat pancarte pe care se putea citi "Împreună împotriva unuia!", referire la liderul partidului de guvernământ, Bidzina Ivanishvili, un oligarh pe care criticii îl acuză că este cel care conduce, din culise, ţara.

"Ar trebui să ne unim şi să terminăm cu acest guvern", s-a adresat mulţimii unul din organizatorii protestului, Shota Digmelashvili.

Mişcarea de protest reprezintă pentru guvernului Georgiei cea mai mare provocare internă la adresa autorităţii sale din ultimii anii şi are loc înaintea alegerilor parlamentare din 2020.

Aceasta a izbucnit în iunie, când unui parlamentar rus i s-a permis să se adreseze parlamentului georgian în limba rusă, ceea ce a atins un punct sensibil al georgienilor, într-o ţară care a luptat împotriva Rusiei în războiul din 2008.

Manifestaţiile din faţa parlamentului din 20 iunie au degenerat în confruntări violente cu poliţia, care a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva protestatarilor.

Opoziţia şi activiştii anti-guvernamentali au acum un nou motiv de nemulţumire deoarece parlamentul a validat un guvern condus de fostul ministru de interne Giorgi Gakharia, un politician cu studii la Moscova. Ei solicită demisia acestuia încă din 20 iunie, pentru reprimarea violentă a protestelor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
-2,39 °C
cer senin
Umiditate:86 %
Vint:4,1 m/s
Sat
2 °C
Sun
5 °C
Mon
4 °C
Tue
5 °C
Wed
3 °C

Curs oficial BNM 06 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 0.0061
USD 17.4778 -0.0307
RON 4.0577 0.0003
UAH 0.7329 0.0004
RUB 0.2737 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău