Georgia și Ucraina consideră că aderarea lor la UE și NATO este doar o chestiune de timp

  • 03 Iunie 2021 14:58
Georgia și Ucraina consideră că aderarea lor la UE și NATO este doar o chestiune de timp

Georgia și Ucraina și-au exprimat joi convingerea că aderarea lor la Uniunea Europeană și NATO este doar o chestiune de timp și s-au pronunțat pentru aprofundarea colaborării pentru a atinge acest obiectiv împreună cu Republica Moldova, așa cum cele trei au convenit în luna mai, potrivit EFE și RBC.ua, citate de Agerpres.

Premierul ucrainean Denis Șmîgal, aflat într-o vizită oficială la Tbilisi, a declarat în conferința de presă comună cu omologul său georgian, Irakli Garbașvili, că Ucraina și Georgia "sunt unite prin obiective comune: apartenența la UE și NATO".

"Sunt sigur că intrarea țărilor noastre în aceste organizații este doar o chestiune de timp", a insistat premierul ucrainean. "Facem totul și vom face și mai mult pentru a îndeplini criteriile UE și NATO", a adăugat el.

În acest context, Denis Șmîgal a evocat memorandumul semnat în luna mai de Ucraina împreună cu Georgia și Republica Moldova cu privire la crearea unui 'trio asociat' cu scopul aprofundării cooperării comune pentru atingerea obiectivului de aderare la UE. Aceasta "va contribui la realizarea aspirațiilor și ambițiilor noastre europene", și-a exprimat el convingerea.

"Ne va permite, de asemenea, să ne pregătim eficient pentru următorul summit al Parteneriatului Estic al UE, prevăzut să aibă loc în această vară", a spus șeful guvernului ucrainean.

Parteneriatul Estic este destinat să consolideze asocierea politică și integrarea economică a șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Mai mult, potrivit lui Șmîgal, "acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în regiunea Mării Negre obligă Ucraina și Georgia să coopereze mai strâns în domeniul securității cu țările NATO".

La rândul său, premierul georgian a declarat că în fața "celor două state stau provocări și obiective comune".

Referitor la provocări, el a menționat "amenințările care emană dinspre Rusia și consecințele grave ale ocupației (rusești) în țările noastre". În ceea ce privește Georgia, este vorba de Abhazia și Osetia de Sud, două republici autoproclamate a căror independență a fost recunoscută de Moscova și pe teritoriul cărora Federația Rusă și-a instalat baze militare. În același timp, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, iar separatiștii proruși din Donețk și Lugansk sunt sprijiniți cu bani și arme de Moscova, care oferă cetățenie rusă rezidenților celor două regiuni din estul Ucrainei.

"Georgia și Ucraina se îndreaptă împreună spre UE și NATO și am examinat o serie de aspecte ale planurilor comune de integrare în aceste organizații. Suntem extrem de motivați să devenim membri cu drepturi depline ai NATO și UE", a mai spus Irakli Garbașvili.

Cu această ocazie, Ucraina și Georgia au convenit să încheie în viitorul apropiat un acord privind recunoașterea reciprocă a documentelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 pentru a debloca turismul între cele două state, potrivit RBC.ua. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău