Georgia organizează sâmbătă alegeri cheie pentru viitorul său european, pe fondul apropierii de Rusia

  • 25 Octombrie 20:55
Georgia organizează sâmbătă alegeri cheie pentru viitorul său european, pe fondul apropierii de Rusia

Georgia organizează mâine, 26 octombrie, alegeri parlamentare într-un context important pentru viitorul european al țării, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Occidentul din cauza apropierii actualului guvern de la Tbilisi de Kremlin, informează vineri EFE, citată de Agerpres. De la începutul războiului din Ucraina, partidul de guvernământ Visul Georgian a adoptat politici și legi pe care opoziția și instituțiile occidentale le-au văzut ca fiind aliniate cu legislația represivă din Rusia.

Peste 3,5 milioane de georgieni sunt chemați la urne pentru a alege 150 de deputați într-un moment în care, potrivit Bruxellesului, „relațiile dintre Georgia și Uniunea Europeană sunt la un minim istoric”.

Toate sondajele de opinie dau drept sigură victoria partidului Visul Georgian. Unele spun chiar că acesta ar putea obține în jur de 60% din voturi, ceea ce i-ar garanta posibilitatea de a guverna singur.

Autoritățile georgiene se laudă că, în pofida conflictului din Ucraina, situația economică a țării s-a îmbunătățit, invocând inclusiv faptul că Banca Mondială a revizuit în sus previziunile de creștere ale țării pentru acest an, la 7,5%.

Alte sondaje estimează că partidul de guvernământ va obține doar o treime din voturi, ceea ce ar deschide calea opoziției, al cărei lider din umbră, fostul președinte Mihail Saakașvili, se află în închisoare.

Opoziția din Georgia s-a unit pentru prima dată după mulți ani. A creat patru coaliții, care au convenit să conviețuiască și să formeze un guvern tehnic în cazul în care obțin o majoritate parlamentară. Potrivit sondajelor, aceste patru alianțe electorale ar putea depăși pragul de 5% din voturi, necesar pentru a putea intra în Parlament. Asul din mânecă este decizia UE de a îngheța negocierile cu Georgia după aprobarea recentă de către Tbilisi a unei legi ce persecută organizațiile finanțate din străinătate.

Opoziția vede scrutinul ca pe un fel de referendum în care se va decide între revenirea Georgiei pe calea pro-occidentală și transformarea țării într-un satelit rusesc.

Visul Georgian, care acuză opoziția că dorește să transforme țara într-un „al doilea front” împotriva Rusiei, a recurs la frica de război a populației pentru a-și îmbunătăți șansele de victorie. „Nu războiului, alege pacea” este motto-ul partidului de guvernământ. În unele afișe electorale apar două fotografii, una cu imagini ale distrugerilor din Ucraina, iar alta cu o imagine idilică a țării caucaziene.

Fondatorul partidului de guvernământ, Bidzina Ivanișvili, a afirmat în mod repetat în ultimele luni că Occidentul vrea să folosească Georgia drept „carne de tun”.

Actualul guvern, aflat la putere din 2012, insistă că relațiile cu Occidentul se vor îmbunătăți după alegerile prezidențiale din SUA și amintește că el a fost cel care a inclus, în 2017, în Constituție aspirația țării de a adera la UE și NATO.

Alegerile coincid cu situația geopolitică alarmantă, cauzată de războiul din Ucraina. Fac un apel la toți cei care iubesc țara, la toți patrioții, de a vota. Poate că nu vă place Visul Georgian, dar trebuie să votați pentru pace și stabilitate” a spus el.

Ivanișvili, un magnat în vârstă de 68 de ani, nu este doar cel mai bogat om din țară, ci și cel mai puternic. Foști colaboratori de-ai săi consideră că toate deciziile trec prin biroul lui, chiar dacă el nu ocupă nicio funcție oficială.

Opoziția consideră că Bidzina Ivanișvili, care și-a făcut averea în Rusia, a lansat o „politică colaboraționistă” ce include deschiderea zborurilor directe spre Moscova în mai 2023 și propunerea de a cere scuze regiunii separatiste Osetia de Sud pentru războiul din 2008.

Analiștii au avertizat despre posibilitatea organizării de proteste antiguvernamentale în cazul unor suspiciuni de fraudă, însă Bidzina Ivanișvili a încercat să calmeze aceste temeri.

În pofida posibilelor încercări de destabilizare, totul va fi bine. Nicio provocare nu va funcționa. Ne vom culcăm și ne vom trezi în liniște pe 27 (octombrie)”, a spus el, deși opoziția a rezervat deja bulevardul Rustaveli din centrul capitalei pentru a manifesta după închiderea secțiilor de votare.

Cunoscutul activist Sandro Kinkladze a anunțat că va ieși în stradă alături de susținători „fie cu șampanie pentru a sărbători înfrângerea Visului Georgian, fie cu ser fiziologic (pentru clătirea ochilor) dacă vor apărea polițiștii de ordine”.

Ivanișvili știe că mandatul lui s-a încheiat. Este nervos pentru că se teme să își piardă averea. Lasă țara în pace! Acceptă, ai pierdut!”, a adăugat deputatul Giorgi Vashadze din partea partidului Renaștere.

Kremlinul a negat acuzațiile de amestec în alegerile din Georgia, deși directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, și-a exprimat convingerea că georgienii vor lua decizia „corectă” votând „forțele patriotice”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Sat
11
Sun
12
Mon
14
Tue
12
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău