Georgia | Mii de manifestanți în sprijinul fostului președinte Mihail Saakașvili aflat în greva foamei

  • 07 Noiembrie 2021 09:37
Georgia | Mii de manifestanți în sprijinul fostului președinte Mihail Saakașvili aflat în greva foamei

Câteva mii de georgieni s-au adunat sâmbătă la Rustavi (sud-est) pentru a-și arăta sprijinul pentru fostul președinte Mihail Saakașvili, care se află în greva foamei de peste o lună într-o închisoare din acest oraș, informează AFP.

Manifestanții, care au scandat numele lui Saakașvili, considerat drept liderul opoziției din Georgia, s-au adunat în fața închisorii. 

Ei s-au angajat să continue să manifesteze atâta timp cât Saakașvili nu va fi transferat la un spital, așa cum au recomandat medicii.

"Trebuie să salvăm viața lui Saakașvili. Îi dăm guvernului 24 de ore pentru a-l duce la un spital civil", a spus în fața mulțimii Nika Melia, liderul celui mai mare partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită (MNU), a fostului președinte al Georgiei.

"Dacă această cerere nu este îndeplinită, toți georgienii se vor aduna luni în Piața Libertății din Tbilisi", a adăugat el.

Președinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Saakașvili a fost arestat la 1 octombrie la întoarcerea din exil în Ucraina și a intrat imediat în greva foamei pentru a protesta împotriva detenției sale, potrivit lui, de natură politică. El este în greva foamei de 37 de zile.

Într-un comunicat făcut public de avocații săi, Saakașvili a dezvăluit că starea sa de sănătate s-a "înrăutățit" considerabil și că au apărut "complicații grave".

Medicii au avertizat că Saakașvili este în pericol de moarte, suferind de probleme de sânge care fac ca greva foamei să fie deosebit de periculoasă pentru sănătatea sa.

Dar Ministerul Sănătății din Georgia a respins recomandarea lor de a fi internat în spital.

Premierul Irakli Garibașvili a dat asigurări că fostul președinte va fi transferat "dacă va fi nevoie" într-o unitate medicală penitenciară, dar care, potrivit Avocatului Poporului din țară, nu corespunde criteriilor definite de corpul medical.

Garibașvili a provocat recent un scandal declarând că fostul președinte avea "dreptul de a se sinucide" și că guvernul a fost forțat să-l aresteze pentru că a refuzat să renunțe la politică.

Zeci de mii de manifestanți s-au adunat în octombrie la Tbilisi pentru a cere eliberarea fostului președinte.

Încarcerarea lui Saakașvili a exacerbat și mai mult criza politică din țară, care a început odată cu alegerile parlamentare de anul trecut, pe care partidul Visul Georgian le-a câștigat la limită și pe care opoziția le-a considerat frauduloase.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău