Georgia Meloni a depus astăzi jurământul pentru funcția de șef al guvernului italian

  • 22 Octombrie 2022 13:52
Georgia Meloni a depus astăzi jurământul pentru funcția de șef al guvernului italian

Ea a fost numită de președintele Sergio Mattarella, după consultări cu toate grupurile parlamentare. Alberta Forgiarini, corespondentul TVR în Italia, vorbește despre programul noului premier

Meloni va merge apoi în parlamentul italian, pentru a cere votul de încredere. Georgia Meloni va fi prima femeie premier din istoria Italiei, după 30 de bărbați care au ocupat această funcție, relatează stiriletvr.ro

 

Mâine, Mario Draghi va preda guvernul Giorgiei Meloni apoi va urma prima ședință a noului executiv, a transmis Alberta Forgiarini, corespondentul TVR în Italia. Cel mai probabil, marți, Giorgia Meloni va merge în cele două camere - Camera Deputaților și Senat - să-și prezinte programul și va cere parlamentului votul de încredere, pe care mai mult ca sigur îl va obține.

Noul guvern este format din 24 de miniștri, între ei sunt 6 femei și 5 tehnocrați. În guvern sunt Antonio Tajani, fost președinte al Parlamentului European, care va fi ministru de Externe, și Matteo Salvini, care a primit portofoliul de la Infrastructură. Cumnatul ei este viitorul ministru al Agriculturii.

Giorgia Meloni l-a numit pe Giancarlo Giorgetti, din cadrul Ligii lui Matteo Salvini, ministru al Economiei. Potrivit agenției AFP, preluată de Agerpres, Giorgetti trece drept unul dintre reprezentanții cei mai moderați și pro-europeni ai formațiunii. În calitate de ministru al Dezvoltării Economice, el a fost până la final un susținător al fostului premier Mario Draghi.

Portofoliul de ministru de Externe ar urma să fie ocupat de Antonio Tajani, din cadrul Forza Italia, fost președinte al Parlamentului European și fost comisar european pentru Industrie, relatează Reuters.

Postul de ministru pentru Afaceri Europene va fi ocupat de un personaj mai puțin cunoscut pe scena internațională, eurodeputatul Raffaele Fitto, copreședinte al grupului Europenilor Conservatori și Reformiști (ECR).

Alte posturi-cheie din cabinet, cel de ministru de Interne și cel al Apărării, vor fi ocupate de Matteo Piantedosi, un funcționar civil de carieră fără afiliere politică, respectiv de Guido Crosetto, unul dintre fondatorii Fratelli d'Italia.

În total, 9 ministere au fost asumate de Fratelli d'Italia, Liga și Forza Italia au primit câte 5, iar 5 au fost încredințate unor tehnocrați.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău