Georgia: Legea „agenților străini” ce a provocat proteste masive, a fost respinsă de Parlament

  • 10 Martie 2023 11:34
Georgia: Legea „agenților străini” ce a provocat proteste masive, a fost respinsă de Parlament

Parlamentul georgian a renunțat vineri la proiectul de lege privind „agenții străini", care a declanșat o criză politică internă majoră și care punea în pericol eforturile națiunii caucaziene de a strânge legăturile cu Europa, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Vineri, 10 martie, parlamentarii au votat împotriva proiectului de lege în a doua lectură, după ce partidul de guvernământ Visul georgian și-a retras sprijinul pentru acest proiect de lege, potrivit site-ului parlamentului georgian.

Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă în capitala Tbilisi timp de trei nopți consecutive pentru a protesta împotriva inițiativei, afirmând că guvernul încearcă să ducă țara tot mai mult către dictatură.

Poliția a folosit gaze lacrimogene, grenade de tip „flash-bang” (cu efecte acustico-luminoase) și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii, care se adunaseră în fața parlamentului din Tbilisi, reținând zeci de persoane.

Proiectul de lege ar fi impus organizațiilor neguvernamentale care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze la Ministerul Justiției din țară ca agenți străini.

Opozanții au afirmat că aceasta amintește de o lege rusă din 2012, pe care Kremlinul a folosit-o extensiv pentru a reprima societatea civilă și mass-media independentă.

Inițiativa, promovată de partidul de guvernământ Visul Georgian, a amplificat criticile interne la adresa guvernului ca fiind prea apropiat de Moscova, în contrast cu opinia publică georgiană, care este puternic anti-rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău