Georgia denunță „agresorul” rus, la 15 ani de la războiul de cinci zile din august din 2008

  • 08 August 2023 14:35
Georgia denunță „agresorul” rus, la 15 ani de la războiul de cinci zile din august din 2008

Georgia l-a denunțat marți pe „agresorul” rus și a cerut „încetarea ocupației” celor două regiuni georgiene, Osetia de Sud și Abhazia, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la războiul de cinci zile în august 2008 cu Rusia, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Știm de mult timp că Rusia a fost un agresor, știm acest lucru și întreaga lume știe acest lucru”, a declarat premierul georgian Irakli Garibașvili jurnaliștilor.

Totodată Garibașvili l-a acuzat marți pe fostul președinte georgian Mihail Saakașvili pentru provocarea războiului în Osetia de Sud în 2008, care a dus la intervenția militară rusă și la recunoașterea de către Moscova a acestei regiuni separatiste, precum și a Abhaziei, relatează EFE.

„Evident, această nenorocire, această tragedie, acest război a avut loc sub autoritățile precedente. Ele nu au făcut nimic pentru a preveni acest război”, a denunțat el în timpul unei vizite la cimitirul Mujatgverdi din Tbilisi, unde sunt înhumați militarii care și-au pierdut viața în timpul acelui conflict.

Garibașvili a declarat cu ocazia împlinirii marți a 15 ani de la războiul de cinci zile din august 2008 că militarii georgieni au dat dovadă de „mare eroism și abnegație", dar Georgia a văzut și „acțiunile rușinoase ale comandantului suprem” Saakașvili.

Premierul a amintit în acest sens imagini cu fostul lider georgian mestecându-și cravata și altele care îi arată lașitatea, potrivit acestuia.

Șeful guvernului georgian a afirmat anterior marți, într-un mesaj pe Facebook cu ocazia comemorării a 15 ani de la acele evenimente, că Tbilisi „rămâne atașat căii pașnice de restabilire a integrității teritoriale și a reunificării țării”.

„Ne animă credința de neclintit că o Georgie pașnică, unită, puternică și dezvoltată este cea mai bună perspectivă pentru georgieni, oseți, abhazi, pentru toate popoarele care trăiesc pe pământul nostru, și facem totul pentru ca acest obiectiv să devină realitate cât mai curând posibil”, a adăugat el.

La 8 august 2008, trupele georgiene au intrat în Osetia de Sud - teritoriu separatist, cu o populație de doar 30.000 de locuitori - cu scopul de a restabili controlul asupra regiunii rebele, argumentând că trebuiau să acționeze imediat, deoarece Moscova se pregătea să ocupe militar regiunea, potrivit uneia dintre versiunile evenimentelor de atunci.

Rusia a răspuns cu atacuri aeriene împotriva obiectivelor militare georgiene de pe teritoriul țării din Caucaz și și-a desfășurat trupele în Osetia de Sud într-o operațiune pe care Kremlinul a denumit-o „impunerea păcii”, care a dus la respingerea georgienilor din regiune.

Nemulțumite de rezultat, forțele ruse au pătruns pe teritoriul georgian atât în Osetia de Sud, cât și în Abhazia secesionistă, deplasându-și tancurile până în orașul Gori, la doar 75 de kilometri de Tbilisi, înainte de a se retrage complet din fosta republică sovietică.

Ulterior, Kremlinul a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud, o decizie susținută și de Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria, dar care a fost în mare parte condamnată de comunitatea internațională.

Tbilisi, care a rupt relațiile diplomatice cu Moscova la momentul respectiv, continuă să nu recunoască independența celor două teritorii și consideră trupele ruse drept forțe de ocupație.

Georgia a pierdut 412 persoane în războiul din august 2008, inclusiv 170 de soldați și angajați ai Ministerului de Interne, în timp ce Rusia a suferit pierderi de ordinul a 67 de militari în ofensiva sa împotriva armatei georgiene.

Potrivit informațiilor disponibile, președintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakașvili, a ordonat operațiunea militară în Osetia de Sud la 7 august 2008, la ora 23:35. O serie de surse indică faptul că la acea oră armata regulată a Rusiei rusă invadase deja Georgia, deși Moscova susține că a adus forțele armate în Georgia pe 8 august 2008, notează portalul georgian Netgazeti.ge, citat de Agerpres

Opoziția georgiană acuză actualul guvern de derivă autoritară și simpatii pro-Moscova pe fondul războiului din Ucraina, ceea ce a dus la înrăutățirea relațiilor dintre Tbilisi atât cu Kievul, cât și cu Occidentul.

Mai mult, aceasta susține că fondatorul partidului aflat la putere Visul georgian, miliardarul Bidzina Ivanișvili, fost premier, ar fi de fapt „conducătorul din umbră” de la Tbilisi și promotorul intereselor Kremlinului în Georgia, după cum relata recent Deutsche Welle în limba rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău