Georgia comemorează victimele sistemului sângeros sovietic
-
09 Aprilie 2019 09:06
Astăzi, 9 aprilie, Georgia comemorează victimele sistemului sângeros sovietic, care a suprimat cu cruzime, pe parcursul multor zeci de ani, năzuința poporului de a reveni la independența luată de bolșevici, transmite IPN cu trimitere la un comunicat emis de Ambasada Georgiei în Republica Moldova.
„Exact cu 30 de ani în urmă, pe 9 aprilie 1989, armata sovietică a dispersat cu cruzime un mare miting pentru independență în centrul capitalei georgiene, pe bulevardul Rustaveli. Douăzeci și una de persoane, inclusiv femei și tineri, au fost ucise. Sute de cetățeni au fost otrăviți. Tragedia e supranumită ca „masacrul din Tbilisi”, se spune în comunicat.
Conform documentului, Mișcarea pentru independența Georgiei s-a activizat în anul 1988. Demonstrațiile și grevele foamei au început în 1989. În ziua de 4 aprilie studenți din diverse universități ale Georgiei au anunțat greva foamei și au chemat la nesupunere națională, separarea de URSS și suveranitatea deplină a Georgiei.
Mișcarea pentru democrație și suveranitate, alimentată de voința de a reveni la valorile civilizației occidentale, a adunat mii de protestatari, care au venit la clădirea guvernului din bulevardul Rustaveli din Tbilisi. Ei se aflau în demonstrație pașnică și greva foamei. Mii de cetățeni din capitala Tbilisi și restul Georgiei, inclusiv din Abhazia și regiunea Zhinvali/Osetia de Sud s-au alăturat demonstranților.
„În seara de 8 aprilie generalul sovietic a ordonat mobilizarea trupelor URSS pe teritoriul Georgiei și în afara ei. Evenimentele care au urmat pe 9 aprilie au devenit punctul culminant al demonstrațiilor de câteva săptămâni pentru independența Georgiei. Într-o nebunie sălbatică, trupele sovietice au dispersat cu cruzime mitingul pentru independență, omorând douăzeci și unu de oameni, în mare parte, femei și tineri. Cea mai tânără victimă avea 16 ani. Sute de cetățeni au fost intoxicați cu substanțe otrăvitoare, pe care trupele sovietice le-au folosit împotriva demonstranților. În baza unor date clinice și toxicologice experții au constatat ulterior că au fost folosite substanțe lacrimogene și un agent toxic interzis, chloropicrin”, se spune în comunicat.
În document se mai menționează că omuciderile din 9 aprilie au amplificat considerabil aspirațiile de independență ale Georgiei, punând capăt, în cele din urmă, dominației sovietice. Pe 31 martie 1991 georgienii, motivați de evenimentele din 9 aprilie, au votat independența de Uniunea Sovietică. În condițiile unei prezențe de 90,5 la sută 99 la sută s-au pronunțat pentru independența Georgiei.
La 9 aprilie 1991, la doi ani de la tragedie, în conformitate cu rezultatele referendumului național, Sovietul Suprem al Republicii Georgia a proclamat suveranitatea și independența Georgiei de Uniunea Sovietică.