Geopolitica își pune amprenta pe vaccinurile anti-COVID-19. „UE este obișnuită să funcționeze conform regulilor, iar dacă Rusia nu furnizează informații despre vaccin, atunci se înțelege că există alte interese ale Kremlinului”

  • 09 Aprilie 2021 13:28
Geopolitica își pune amprenta pe vaccinurile anti-COVID-19. „UE este obișnuită să funcționeze conform regulilor, iar dacă Rusia nu furnizează informații despre vaccin, atunci se înțelege că există alte interese ale Kremlinului”

Geopolitica își pune amprenta pe vaccinurile anti-COVID-19. În timp ce Uniunea Europeană și statele ei membre sunt mai mult interesate să ofere vaccin vecinilor din motive etice și de securitate sanitară, Rusia urmărește și interese geopolitice. Sunt părerile unor experți exprimate la o dezbatere organizată de IPN.

Expertul internațional în sănătate publică, Ala Tocarciuc, reamintește că atunci când sunt oferite vaccinuri prin donație unor țări se ține cont de faptul dacă acestea au alternative, adică dacă pot sau nu cumpăra serul anti-COVID-19. De asemenea, ea demontează ideea că vaccinurile mai rele ajung în statele mai sărace.

Țările sărace și nici cu venituri medii nu au putut investi în fabricarea vaccinurilor. Când spun că vaccinul X sau Y este pentru țările mai sărace, nu pentru că este mai rău, ci pentru că are un preț mai mic. Unele vaccinuri au prețuri mici, cele produse în India, Coreea, cele produse în SUA sunt mai scumpe.

Pe de altă parte, politologul Dionis Cenușă se referă și la aspectul politic al vaccinării. În opinia sa, cu cât mai puțin transparență există din partea producătorilor ruși, cu atât mai multă neîncredere apare din partea potențialilor cumpărători.

UE este obișnuită să funcționeze conform regulilor, iar dacă Rusia nu furnizează informații despre vaccin, atunci se înțelege că există alte interese ale Kremlinului. Chiar dacă UE e foarte transparentă cu vaccinurile, presa pro-Kremlin interpretează în mod eronat și dezinformează cu aceste date. UE nu e doar interesată să-și vaccineze propria populație, dar și demonstreze solidaritate cu cei din vecinătate: atât din motive etice, cât și din motive strategice: să existe securitatea sanitară. Rusia urmărește prin promovarea propriului vaccin și interese geo-politice”.

Experții notează că impactul nevaccinări cetățenilor Republicii Moldova ar fi unul grav. Astfel, pe lângă faptul că pandemia s-ar prelungi prea mult, unii cetățeni s-ar putea confrunta cu imposibilitatea de a putea circula la fel de ușor ca până la pandemie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău