”Generația basarabeană a Marii Uniri”, vernisată la Chișinău

  • 25 Martie 2014 14:13
”Generația basarabeană a Marii Uniri”, vernisată la Chișinău

Expoziția ”Generația basarabeană a Marii Uniri” a fost vernisată marți, 25 martie, la Galeria de la Rond din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare, fiind dedicată personalităților care au contribuit la actul Unirii Basarabiei cu România, în 1918.

Expoziția este organizată de Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” din Chișinău. 

Expoziția este alcătuită din 25 de bannere care cuprind date istorice complexe formate din  fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Basarabiei și despre generația care a făcut posibil actul unirii de la 1918. 

Unirea Basarabiei de la 27 martie 1918 a fost ca un respiro pentru românii basarabeni, fără de care puteau dispărea ca popor, susține scriitorul și publicistul Iurie Colesnic. El de asemenea a menționat că unirea nu ar fi fost posibilă fără generația care a existat atunci.

Sfatul Țării, parlamentul de atunci de la Chișinău, a avut un rol deosebit pentru destinul populației din acest teritoriu, susține Galina Gandraman, o vizitatoare a expoziției

ICR Chișinău organizează în aceste zile o suită de evenimente dedicate Marii Uniri de la 1918. Acțiunile  au debutat la 10 martie, la Ungheni, printr-o conferință științifică despre principalii protagoniști ai reunificării celor două țări românești.

De asemenea, au fost vernisate expoziții de arte plastice și fotografie, iar maestrul românilor de pretutindeni, cum este numit Tudor Gheorghe, a organizat cu această ocazie un turneu în localitățile Republici Moldova, cu spectacolul ”Lecția” de demnitate națională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău