Generalul Ion Costaș: Acordul semnat de Elțin și Snegur prevedea clar că timp de o săptămână trebuia să fie retras tot armamentul de pe teritoriul R.Moldova

  • 22 Iulie 2019 14:15
0%
00:00:00
00:00:00

Pe 21 iulie s-au împlinit 27 de ani de la semnarea Acordului de pace cu Rusia care a pus capăt confruntărilor armate în războiul de la Nistru, din 1992.

Acordul, a fost semnat de către președintele rus de atunci Boris Elțîn și ex-președintele moldovean Mircea Snegur. Ministrul de Interne de atunci, generalul Ion Costaș, consideră că acel acord, care a pus capăt unor vărsări de sânge, totuși nu a rezolvat conflictul transnistrean și a îngenuncheat R. Moldova. Într-un scurt interviu pentru Radio România Chișinău, realizat de Cristina Păpușoi, generalul Ion Costaș, povestește despre consecințele acestui tratat, dar și despre cum ar putea evalua relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

„S-au încetat vărsările de sânge și asta a fost foarte important. Dar a fost semnat cu ochii închiși. A fost semnat un document care ne punea în genunchi din toate punctele de vedere: social, economic, politic, de lungă durată și cu existența până în ziua de astăzi a armatei de ocupație. Tratatul a fost pregătit de consilierul lui Mircea Snegur, Nicolae Chirtoacă, un KGB-ist. A fost și lucrurile pozitive de pe urma acelui tratat, dar avem până în ziua de astăzi o armată de ocupație. Deși în această înțelegere semnată de Elțin și Snegur, este stipulat clar că timp de o săptămână trebuia să fie retras și întreg armamentul, însă Armata a 14-a e și până astăzi pe teritoriul R. Moldova. Putea să fie și mai rău.

În ultima perioadă observăm tot mai multe provocări din partea Tiraspolului. Cum credeți că vor evolua acum lucrurile dintre Chișinău și Tiraspol?

După ce l-au instalat pe Igor Dodon, care este o unealtă a Moscovei și un subaltern al lui Putin, va îndeplini toate instrucțiile și indicațiile venite de la Moscova. Cât aici vor fi socialiștii împreună cu Dodon, nu cred că se agravează situația, Putin încearcă să ajungă pe altă cale, pe alte metode ca să ajungă până la Prut și să facă transnistrizarea, pentru că eu cred că se va renunța la federalizare.

Dacă nu se unesc aceste forțe pro-europene, pro-române și până nu ne dăm seama că trebuie să facem o forță unică, pro-europeană, pro-română, care să pledeze pentru integrarea cu țara, Moscova va fi aici pe cal alb (…)

Rușii nu pot să facă niște acțiuni aici, atâta timp cât în Ucraina nu este clar cu ce se termină. Noi trebuie să ne unim, să facem o structură unică, unionistă din toate punctele de vedere și atunci sperăm că viitorul nostru este unic: integrarea cu țara. Altă soluție nu există. Sperăm ca va fi unirea și integrarea cu Țara. Atunci nu vom permite din nou să devenim o gubernie a Imperiului Rus, așa cum am fost până în anii 90, de fapt cum suntem și astăzi. Noi suntem în continuare o colonie a Imperiului Rus.

Amintim că documentul prevedea încetarea imediată a focului, crearea unei „zone de securitate”, înființarea unor forțe de menținere a păcii formată din militari ai Rusiei, Republicii Moldova și ai regiunii separatist transnistrene.

12% la sută din teritoriul Republicii Moldova rămânea, potrivit acordului, de facto, sub controlul administrației de la Tiraspol, inclusiv orașul Tighina, pe malul drept al Nistrului, situație care rămâne neschimbată până în prezent.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău