Generalul Ben Hodges: Căderea Ucrainei ar fi eșecul nostru. Vom vedea Armata României apărând Republica Moldova? Nici polonezii nu vor sta cu mâinile în sân

  • 26 Mai 09:35
Generalul Ben Hodges: Căderea Ucrainei ar fi eșecul nostru. Vom vedea Armata României apărând Republica Moldova? Nici polonezii nu vor sta cu mâinile în sân

Generalul-locotenent american (r.) Ben Hodges, fost comandant al trupelor terestre americane staționate în Europa, a expus trei motive principale pentru care Ucraina trebuie să învingă. O victorie rusă deschide scenariile teribil de sumbre pentru Europa și întreaga lume liberă, care ar putea avea un efect de domino, care să înceapă din Republica Moldova.

Prezent la cea de-a opta ediție a conferinței internaționale „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizată de reputatul think tank român New Strategy Center, generalul Ben Hodges a expus trei motive pentru care Ucraina trebuie să reziste, scrie defenseromania.ro.

Intervenția sa a fost și un mesaj către alegătorii americani și cei europeni, care se confruntă cu un război hibrid rus ce vizează slăbirea susținerii Ucrainei. 

Iar o cădere a Ucrainei, care ar fi eșecul descurațării și eșecul Occidentului, ar avea implicații cataclismice în regiune, inclusiv pentru Republica Moldova.

„De ce să ne pese de Ucraina? Vă ofer trei răspunsuri la această întrebare”, precizează Ben Hodges.

„Mai întâi e vorba de relații comerciale. Principalul partener comercial al SUA e UE iar prosperitatea Americii depinde de cea europeană. Europa are nevoie de stabilitate, agresiunea asupra Ucrainei a perturbat lanțurile de aprovizionare, avem criza energetică, prețurile au crescut, sunt milioane de refugiați ucraineni în România, Polonia, Germania. Acest lucru afectează economiile tuturor țărilor.  

Al doilea motiv. Dacă Ucraina eșuează pentru că noi permitem acest lucru vina va fi a noastră. Rușii vor folosi Ucraina ca trambulină. Unde? Poate în Republica Moldova! România a anunțat că va proteja Moldova. Vom vedea trupe române în Moldova pentru apărarea zonei? Evident că nici aliații polonezi nu vor sta cu mâinile în sân. Ei știu cum se termină filmul unei invadări ruse. Dacă Ucraina cade riscăm să avem o înfruntare directă între NATO și Rusia. E un scenariu ce poate avea loc dacă permitem înfrângerea Ucrainei.

Al treilea motiv? China! Cei radicali din State spun că Beijingul e singurul motiv care ar trebui să ne îngrijoreze. Dar dacă Ucraina va pierde războiul China va percepe o Americă slabă fără voință politică și capabilități militare de a înfrânge mai întâi de toate Rusia în Ucraina. Atunci s-ar prăbuși descurajarea Chinei în a acționa în Taiwan și în alte zone din regiune. Riscăm să vedem o înșiruire de astfel de evenimente. Să nu uităm nici de descurajarea nucleară. Pentu că până în prezent a fost amenințarea rusă cu privire la utilizarea armelor nucleare. E un șantaj ce poate fi folosit inclusiv de China, Iran, Pakistan, de către state care dețin arme nucleare sau state care doresc să dețină”, a explicat Ben Hodges, la forumul organizat de NSC.

 Ben Hodges o spune direct: Ucraina, un eșec al Occidentului în descurajarea Rusiei. Din 2008 nu s-a făcut nimic pentru a contracara Rusia.

Generalul american e de părere că războiul împotriva Ucrainei e și un eșec al descurajării Occidentului. Invadarea Georgiei, războiul din Siria sau în 2014 invadarea Ucrainei și anexarea Crimeei au fost evenimente care nu au trezit Occidentul din „somn”, iar retragerea dezastruoasă din Afganistan a SUA a încurajat și mai mult Moscova. Dimpotrivă, în ceea ce privește Europa relațiile economice cu Rusia au continuat.

Războiul împotriva Ucrainei este eșecul nostru în ceea ce privește descurajarea. Rusia a invadat Georgia în 2008 și nu am făcut nimic. Nu am făcut nimic nici când rușii au intervenit în Siria în mandatul președintelui Barack Obama și nici când au invadat Ucraina în 2014.

Războiul acesta nu a început acum doi ani ci în urmă cu mai bine de zece ani. În tot acest timp la noi în SUA vedem haosul creat după 6 ianuarie (n.r. - insurecția de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, când susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul american, eveniment fără precedent în istoria SUA). În Germania încă se construia gazoductul Nord-Stream 2 iar apoi a venit retragerea americană catastrofală din Afganistan. În tot acest context rușii au fost încurajați să invadeze Ucraina și să termine ce au început. Acesta este eșecul nostru, a lipsei de acțiune și a descurajării”, a punctat Ben Hodges.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău