Generalul Abdourahmane Tchiani se autoproclamă lider al Nigerului după lovitura de stat

  • 28 Iulie 2023 19:35
Generalul Abdourahmane Tchiani se autoproclamă lider al Nigerului după lovitura de stat

Generalul Abdourahmane Tchiani, șeful gărzii prezidențiale, s-a autoproclamat lider al Nigerului după lovitura de stat dramatică ce a avut loc joi, transmite BBC. Cunoscut și sub numele de Omar Tchiani, militarul a organizat o preluare a puterii care a debutat miercuri dimineață, când președintele ales democratic al Nigerului, Mohamed Bazoum, a fost reținut de trupele gărzii prezidențiale, citează Digi24.ro.

Autoproclamarea spulberă prima tranziție pașnică și democratică din Niger de la independența din 1960. Se crede că președintele Mohamed Bazoum este în stare bună de sănătate și că este încă ținut captiv de propriile gărzi.

Lovitura de stat a fost condamnată categoric de actorii internaționali, inclusiv de Uniunea Africană, blocul regional al Africii de Vest (Ecowas), UE și ONU. Generalul Tchiani, în vârstă de 62 de ani, se află la conducerea gărzii prezidențiale din 2011 și a fost promovat la gradul de general în 2018 de fostul președinte Mahamadou Issoufou.

Într-o declarație televizată, generalul Tchiani a spus că junta sa a preluat conducerea țării, din cauza mai multor probleme din Niger, printre care lipsa securității, dificultățile economice și corupția.

Președintele Nigerului, Mohamed Bazoum, a primit promisiunea „sprijinului neclintit” al Washingtonului în cadrul unui apel al secretarului de stat american Antony Blinken. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, de asemenea, că a vorbit cu președintele și i-a oferit tot sprijinul ONU.

Mohamed Bazoum, care a fost ales în mod democratic în 2021, este un aliat apropiat al Franței, precum și al altor națiuni occidentale.

Două țări învecinate, Mali și Burkina Faso, s-au confruntat cu lovituri de stat declanșate de revolte jihadiste în ultimii ani. În ambele țări, noii lideri militari au intrat în conflict cu Franța, fosta putere colonială, care a condus anterior și Nigerul.

În anunțul televizat de miercuri, colonelul major Amadou Abdramane, alături de alți nouă soldați în uniformă aflați în spatele său, a declarat: „Noi, forțele de apărare și de securitate... am decis să punem capăt regimului pe care îl cunoașteți. Acest lucru vine ca urmare a deteriorării continue a situației de securitate și a proastei guvernări economice și sociale”.

El a mai afirmat că toate instituțiile țării au fost suspendate și că șefii ministerelor se vor ocupa de afacerile de zi cu zi. „Toți partenerii externi sunt rugați să nu intervină”, a continuat el.

„Frontierele terestre și aeriene sunt închise până la stabilizarea situației”, a conchis acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău