General de poliție ucrainean, căutat de ruși, gata să se predea pentru a salva copiii rămași în Mariupol

  • 25 Martie 2022 19:00
General de poliție ucrainean, căutat de ruși, gata să se predea pentru a salva copiii rămași în Mariupol

Generalul de poliție ucrainean Viaceslav Abroskin a comunicat forțelor ruse că se oferă voluntar să fie luat ostatic în schimbul evacuării copiilor rămași în Mariupol, oraș-port strategic la Marea Azov, aflat sub asediu aproape de o lună, relatează vineri agențiile de presă Ukrinform și Unian.

„Astăzi în orașul complet distrus au mai rămas mulți copii, care, dacă nu sunt salvați acum, vor muri în următoarele zile, poate chiar ore. Mă adresez ocupanților ruși, dați-mi posibilitatea să scot copiii din Mariupol, iar în locul copiilor care mai sunt încă în viață mă ofer ostatic. Da, vă rog să mă lăsați să intru în Mariupol pentru a-i strânge pe copii și a organiza plecarea lor. Am nevoie de trei zile în oraș. La ultimul punct de control la întoarcere, mă voi preda”, a transmis el prin Facebook, potrivit Agerpres.

În calitate de general de poliție, Abroskin le amintește rușilor că el a organizat între 2014 și 2016 riposta Kievului împotriva rebelilor separatiști proruși și militarilor ruși care acționau în Donbas.

„Figurez pe tot felul de liste ale voastre cu sancțiuni. M-ați dat în urmărire. Ați organizat o tentativă de asasinat la adresa mea pentru a mă elimina. Zeci dintre ai voștri au fost uciși, iar mii de complici ai voștri au fost reținuți prin concursul meu nemijlocit. Eu sunt tocmai acel general care este poate cel mai apropiat de faimosul regiment „Azov”. A fost inițiativa mea personală. Viața mea îmi aparține numai mie și o ofer în schimbul vieții copiilor care au mai rămas în viață în Mariupol”, scrie generalul ucrainean, încercând să convingă partea rusă să-i accepte oferta.

Trupele ruse au provocat la Mariupol un dezastru umanitar de proporții: bombardează locuitori neînarmați, blocând ajutoarele umanitare. Numărul victimelor crește de la o zi la alta. Pe lângă tancuri și artilerie, nave rusești bombardează și ele orașul.

Vicepremierul Irina Vereșciuk a declarat că forțele ruse au distrus practic complet orașul, de aceea este necesară evacuarea supraviețuitorilor rămași.

Trupele ruse nu permit accesul unui convoi umanitar în oraș, precum și autobuzelor pentru evacuare. Localnicii pot părăsi orașul doar cu mașini private.

„Azov” este gruparea paramilitară folosită cel mai frecvent ca pretext pentru a justifica pretinsa "denazificare" a Ucrainei de către Kremlin. Grupul - compus din voluntari - s-a făcut remarcat atunci când a recucerit orașul Mariupol de la separatiștii proruși în 2014. Ulterior, Kievul a integrat 'Azov' în Garda Națională ucraineană (echivalentul jandarmeriei) în toamna aceluiași an. Unii dintre combatanții grupării împărtășesc viziuni radical naționaliste, chiar de extrema dreaptă, dar majoritatea membrilor săi provin din Donbas și sunt vorbitori de limba rusă, conform presei ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău