General american: Trebuie o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova

  • 12 Aprilie 2021 11:02
General american: Trebuie o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova

Noua administrație de la Washington ar trebui să elaboreze o nouă strategie pentru regiunea Mării Negre care să includă și Republica Moldova cu o atenție sporită asupra problemei transnistreane. Declarații în acest sens a făcut Let. Gen. rt. Ben Hodges, Comandat al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, Comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, în exclusivitate pentru emisiunea Conexiuni de la TVR MOLDOVA.

„După mine, Președintele dumneavoastră (n.r.Maia Sandu) a demonstrat foarte mult curaj chiar în timpul primei săptămâni de mandat, atunci când a declarat că a venit timpul ca soldații ruși să plece din Transnistria. Este un început măreț, când un lider politic începe să vorbească atât de clar. Mi-aș dori ca și liderii politici din Berlin și Paris să vorbească la fel de clar. Va fi necesar ca Berlinul și Parisul să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a se obține acest lucru. Fără o presiune din partea Germaniei și a Franței asupra Kremlinului, nu cred ca va fi posibil. De asemenea, și SUA trebuie să colaboreze strâns cu liderii din Berlin și Paris asupra acestui subiect. Când Președintele Biden i-a spus Președintelui Putin despre faptul că suveranitatea Ucrainei este prioritatea noastră, a fost enunțată de fapt, o declarație de politici. Dar noi încă nu avem o strategie care să susțină aceste politici. Eu cred că administrația trebuie să elaboreze o strategie pentru regiunea Mării Negre, care să includă Republica Moldova, cu tot cu o politica sa în privința Transnistriei. În mod evident, rezultatul pe care ni-l dorim ar fi ca trupele blindate rusești să înceapă părăsirea unor astfel de regiuni, precum Transnistria”, a declarat Let. Gen. rt. Ben Hodges, Comandat al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, Comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, în exclusivitate pentru emisiunea Conexiuni de la TVR MOLDOVA.

„După mine, acesta este un exemplu a modului in care Kremlinul își dorește să facă uz de aceste mișcări ca și demonstrație de influență, pentru a testa administrația Biden, pentru a pune presiuni asupra administrației lui Zelenski, dar, de asemenea, este o demonstrație a neglijării de către ei a normelor dreptului internațional și ignorarea mediului de pace. De sigur, ei pot face exerciții militare, însă trăsătura principală a exercițiilor rusești este lipsa transparenței; de fapt, dacă ar fi mai transparenți, ar putea scădea din tensiuni și să atenueze îngrijorările oamenilor. Este important să ținem minte faptul că soldații ucraineni mor practic în fiecare săptămână, chiar ieri am aflat de nimicirea unui soldat, întimpul așa numitei „încetări a focurilor”. Această situația ar putea înceta imediat,dacă Kremlinul și-ar dori acest lucru”, a declarat Let. Gen. rt. Ben Hodges, Comandat al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, Comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014.

„Ar fi trei lucruri. În primul rând, cu siguranță, forțele Federației Ruse sunt bine echipate, modernizate, au capacități foarte mari. Dar forțele armate ucrainene au oprit forțele ruse la ceea ce numim azi „linia de contact” , unde rușii au fost nevoiți să se oprească. Și asta în pofida faptului că rușii dețin superioritate în ceea ce privește forțele aeriene și capacitatea navală. Forțele armate ale Ucrainei au oprit forțele rusești, și acest lucru este o demonstrație a calității forțelor armate ale ucrainene. În al doilea rând, am învățat multe despre capacitățile forțelor armate ale Federației Ruse in ceea ce privește manevrarea dronelor și altor arme electronice, abilitatea lor de a intercepta mesajele si a stabili destinația, atunci cînd interceptează mesajele de la sursă; acest proces de învățare a fost destul de dureros, dar cu toții am însușit lecția. În al treilea rând, desigur, dezinformarea este parte a Forțelor ruse, la fel ca tancurile și artileria. Și dorința de răspândi minciuna, de a induce în eroare, de a crea narațiuni false este una din metodele pe care le aplică”, a adăugat Let. Gen. rt. Ben Hodges, Comandat al Armatei SUA în Europa în anii 2014-2018, Comandant al forțelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău