General american: „Rusia forțează limitele ordinii internaționale”

  • 07 Noiembrie 2014 10:20
General american: „Rusia forțează limitele ordinii internaționale”

Pentru ieșirea din criza ucraineană, dincolo de sancțiuni, Uniunea Europeană trebuie să caute și canale de comunicare cu Rusia, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, notează European Voice.

În același timp, Business Insider scrie că Rusia mută rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în apropierea graniței estice a Ucrainei. Totodată, NATO a interceptat un avion rusesc Il-20 de supraveghere, deasupra Mării Baltice, a anunțat armata letonă, informează Businessweek.

După o serie de incidente similare care s-au înmulțit în timpul conflictului din Ucraina, NATO spune că interceptările au ajuns la o sută în 2014, adaugă Bloomberg. Tensiunile nu s-au limitat la zona baltică, o navă științitifică rusească fiind detectată marți spre miercuri în zona economică exclusivă a Portugaliei, și escortată de Marina lusitană până în apele internaționale, au relatat Radio Renascenca și Euronews.

Armata rusă se concentrează în estul Ucrainei, atenționează și RZECZPOSPOLITA. "În cursul ultimei zile, în zona de graniță a Ucrainei au fost aduse din Rostov pe Don (Rusia) aproape 60 de bucăți de echipament de luptă. În gara de cale ferată a orașului Kamensk Șahtinski (Rusia) a sosit o garnitură cu 50 de tancuri T-64 și zece autovehicule fără însemne de recunoaștere". Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare a subliniat că rușii observă în continuare pozițiile forțelor ucrainene din aer cu ajutorul elicopterelor și avioanelor fără echipaj. Acestea din urmă au fost văzute deasupra localității Mariupol, deasupra Mării de Azov în partea de Sud a regiunii Donețk.

„Rusia forțează limitele ordinii internaționale”, avertizează generalul Martin Dempsey, șeful Statului Major Interarme al SUA, citat de site-ul Defense.gov. NATO trebuie să își suplimenteze prezența militară în estul Europei pentru a proteja statele membre, dar și țări precum Republica Moldova, Ucraina și Georgia, aflate într-o situație dificilă, a declarat Dempsey, subliniind: „Probabil va trebui să luăm anumite măsuri pe toate planurile, aerian, maritim și terestru, și să am putea readuce în Europa forțele pe care le-am retras”.

„Din cauza presiunilor intense din estul Europei și în contextul măsurilor de garantare a securității în țările baltice, în Polonia și în România, este nevoie de o prezență militară suplimentară, prin rotație”, a argumentat și generalul Philip Breedlove, Comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO în Europa, citat de Stars and Stripes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău