Gazprom consideră că Transnistria este un partener serios, în pofida datoriilor de 6 miliarde de dolari

  • 27 Septembrie 2018 14:31
Gazprom consideră că Transnistria este un partener serios, în pofida datoriilor de 6 miliarde  de dolari

În decurs de 25 de ani, Transnistria s-a dovedit a fi un partener serios, iar acest lucru se referă inclusiv la ceea ce ține de tranzitul gazelor rusește spre Balcani. Această opinie a fost exprimată vicepreședintele concernului „Gazprom", Valerii Golubev, în cadrul întrevederii de ieri cu reprezentanții Tiraspolului.

Potrivit agenției Infotag care citează presa din regiune, șeful administrației nerecunoscute din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, a mulțumit Rusiei pentru ajutorul acordat Transnistriei în domeniul gazelor. „Cota de participare a „Gazprom" în economia regiunii este mare", a menționat Krasnoselski.

La rândul săi, Valeri Golubev a spus că „pentru "Gazprom” piața moldovenească este în continuare importantă".

"Ne bucurăm că astăzi consumatorii din Transnistria își pot dezvolta afacerile, pot produce energie electrică, prelucrează metale, produc textile și produse agricole. Aceasta este o chestiune importantă. Aceasta înseamnă că munca noastră de extracție și furnizarea a gazelor este solicitată", a spus reprezentantul Gazprom.

Partea principală a întrevederii a avut loc cu ușile închise. La aceasta au fost puse în discuție "mecanismele de rezolvare a mai multor probleme în cadrul cerințelor legislației internaționale privind separarea comerțului și transportului de gaze".

Menționăm că acest lucru ține de prevederile pachetului energetic III, în cadrul căruia, până în 2020, Moldova trebuie să divizeze operatorul național - "Moldovagaz" în două companii - de transportare și de distribuție a gazelor naturale.

Transnistria nu achită din anul 2009 pentru gazele rusești consumate, direcționând plățile colectate de la consumatori pentru necesitățile proprii. Din acest motiv, datoriile regiunii pentru gaze depășesc 6 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău