Gazoductul Nord Stream 2, ''instrument de șantaj'' al Rusiei împotriva Ucrainei și Republicii Moldova, susține premierul polonez

  • 28 Noiembrie 2021 11:28
Gazoductul Nord Stream 2, ''instrument de șantaj'' al Rusiei împotriva Ucrainei și Republicii Moldova, susține premierul polonez

Premierul polonez Mateusz Morawiecki și-a exprimat speranța că viitorul guvern al Germaniei își va schimba poziția asupra gazoductului contestat Nord Stream 2 și a acuzat Moscova că folosește acest gazoduct ca armă împotriva Ucrainei și a Republicii Moldova, informează dpa, citat de Agerpres.

"M-aș aștepta ca noul guvern german să facă tot posibilul pentru a nu permite ca Nord Stream 2 să fie un instrument în arsenalul președintelui (rus Vladimir) Putin", a declarat Morawiecki într-un interviu pentru agenția de presă germană publicat duminică.

Acest gazoduct a devenit "un instrument pentru a șantaja Ucraina și Republica Moldova", a adăugat premierul polonez. "El este de asemenea un instrument de manipulare a prețurilor la energie".

Gazoductul cu o lungime de 1230 de kilometri ce trece prin Marea Baltică este menit să transporte gaz din Rusia spre Germania, ocolind Ucraina. Construcția lui s-a încheiat, însă vanele gazoductului rămân închise în așteptarea avizelor de funcționare.

Săptămâna trecută, Agenția Federală a Rețelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunțat suspendarea procedurii de avizare a Nord Stream 2, invocând prevederea UE conform căreia operatorul gazoductului trebuie să fie independent de producătorul de gaz.

Operatorul, Nord Stream 2 AG, este o subsidiară a gigantului energetic rus Gazprom.

O nouă coaliție formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi și Democrații Liberi (FDP) urmează să preia guvernarea în Germania la începutul lui decembrie.

Acordul lor de guvernare, dezvăluit miercuri, nu menționează direct Nord Stream 2, însă stipulează că "legislația europeană în materie de energie se aplică și proiectelor de politică energetică ale Germaniei".

Formularea este importantă în special pentru Verzi, potrivit negociatorilor, în condițiile în care ei s-au opus proiectului. FDP este de asemenea sceptic, însă SPD este mai deschis acestui proiect de gazoduct.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău