Gazeta de Chișinău: „Târâți pe asfalt pe timpul lui Dodon. Veteranii sunt hărțuiți acum cu dosare” (Revista presei)

  • 19 Decembrie 2021 10:40
Gazeta de Chișinău: „Târâți pe asfalt pe timpul lui Dodon. Veteranii sunt hărțuiți acum cu dosare” (Revista presei)

Revista presei - 19 decembrie.

Târâți pe asfalt pe timpul lui Dodon. Veteranii sunt hărțuiți acum cu dosare - titrează Gazeta de Chișinău. Zeci de veterani ai războiului de la Nistru s-au întrunit marți în fața Judecătoriei de la Ciocana, unde au protestat împotriva dosarelor deschise încă pe timpul guvernării lui Dodon, în urma protestului de la 16 iulie 2020. Veteranii au venit să-l susțină pe combatantul Dumitru Urâtu din Varnița, Bender, care, deși a fost călcat atunci în picioare de poliție, s-a pomenit tras la răspundere, iar marți instanța urma să pronunțe sentința în cazul său. De câteva ori ședințele de judecată au fost amânate. Nici marți, 14 decembrie, judecătorul Igor Bațalai nu s-a prezentat la ședință. „Doresc anularea acestor dosare. Atunci am venit să-mi apăr drepturile de veteran, nu înțeleg de ce am ajuns în atenția justiției. Vremurile s-au schimbat, dar noi, din păcate, continuăm să fim hărțuiți”, ne mai spune Dumitru Urâtu. Potrivit unui proces-verbal cu privire la contravenție, veteranul este acuzat în baza art. 353 alin 1. de ultragierea colaboratorilor de poliție și opunere de rezistență. Totodată, bărbatul este acuzat de încălcarea art. 76 al Codului contravențional, „eschivarea bolnavului de tuberculoză de la tratament”. Bărbatul se crucește și spune că nu a fost bolnav niciodată de tuberculoză, fapt confirmat și de medicul de familie de la Centrul de sănătate din Varnița. Printre veteranii care au scandat „Rușine!” în fața Judecătoriei de la Ciocana se afla și Leonid Caraghiziadi, în vârstă de 74 de ani, originar din satul Ciorești, Nisporeni. Veteranul a luptat pe platoul Cocieri și Corjova, la Coșnița și Tighina. Este decorat cu distincția supremă pentru vitejie, ordinul „Ștefan cel Mare”. În pofida acestui fapt, de ceva timp nu-și poate obține legitimația de combatant. Șeful Comisariatului militar de la Nisporeni îi solicită documente confirmative că ar fi participat în războiul de la Nistru. Dar oare unui erou național, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare” îi mai trebuie documente confirmative că a luptat?! Prezent la protest, fostul deputat Chiril Moțpan a menționat că veteranii au protestat pașnic în fața Parlamentului la 16 iulie 2020, iar „slugile lui Dodon” – Pavel Voicu și Marin Maxian, sunt cei care, invocând încălcarea ordinii publice, au pornit mai multe dosare penale”, scrie Gazeta de Chișinău.

Într-un editorial din Ziarul de Gardă, Aneta Grosu amintește că „acum 30 de ani, la 13 decembrie 1991, erau înregistrate primele victime ale conflictului transnistrean. Patru polițiști erau omorâți la Dubăsari de către gardiștii separatiști din subordinea Tiraspolului. În acele lupte și-au pierdut viața patru polițiști: Ghenadie Iablocichin, Mihail Arnăut, Valentin Mereniuc și Gheorghe Cașu. Alți nouă polițiști au fost răniți. Erau primele altercații care semnalau începutul unui nesfârșit, până astăzi, război. Peste 30 de mii de persoane au participat la lupte, iar peste 300 au decedat. După 30 de ani de la primele confruntări, în viață au rămas și mai puțini veterani, majoritatea dintre aceștia considerându-se nedreptățiți de statul pentru integritatea căruia ei au luptat. Periodic, veteranii nemulțumiți, obosiți de luptele de acum 30 de ani, dar și de luptele pe care le duc zi de zi, pe timp de pace, ies la proteste. Ultimul protest a fost marți, 14 decembrie, în fața instanței de judecată de la Ciocana, după care în fața Guvernului, scrie Ziarul de Gardă. De fapt, de ce au ajuns veteranii la Guvern acum două zile? Aceștia sunt nemulțumiți de felul în care activează Biroul pentru Relații cu Veteranii (BRV), creat în septembrie 2020, printr-o hotărâre a Guvernului Chicu. „De mai mult timp avem altă guvernare, care și-a anunțat alte priorități, iar BRV continuă să coordoneze politicile vechiului Guvern în raport cu veteranii”, spun protestatarii, cerând constituirea altei echipe a BRV, care nu s-ar ocupa de „relațiile” cu ei, ci cu-adevărat le-ar asculta și le-ar înțelege problemele”, scrie Ziarul de Gardă.

Și Deschide.md amintește că s-au împlinit „30 DE ANI de când trei polițiști, Ghenadie Iablocichin, Mihail Arnăut și Valentin Mereniuc, au fost uciși pe loc. Un al patrulea polițist, Gheorghe Cașu, a decedat la scurt timp în spital, din cauza rănilor mortale. Astfel începea, pe 13 decembrie 2021, războiul din Transnistria. Era primul război declanșat de Kremlin în fostele republici ale URSS-ului... Republica Moldova a pierdut peste 300 de combatanți. 1200 de răniți... Ultimul război, în plină desfășurare, acel din Ucraina, a luat peste 15.000 de vieți omenești... Săptămâna trecută Krasnoselski, soția căruia deține cetățenie românească, a fost „reales” președinte la Tiraspol. Dodon l-a felicitat. Mitropolitul Vladimir l-a felicitat. România a declarat că nu recunoaște „legitimitatea” acestor alegeri. OSCE face reuniuni și se întreabă ce se întâmplă. Păcat că le expiră mandatul. Vor veni alții, entuziasmați, cu școli occidentale în rezolvarea conflictelor, și vor cere Chișinăului să facă concesii în semn de bună credință, pentru a da un suflu nou „negocierilor”... Chișinăul oficial nu prea a făcut declarații. Ei sunt la Bruxelles. Se integrează activ în UE. Drept că UE e cam surdă și aude doar ce vrea să audă”, scrie Vitalie Vovc într-o sinteză săptămânală pe Deschide.md

Acțiune NEPRIETENOASĂ”: Ziarul Național publică reacția diplomației de la Chișinău după ce Ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a participat la evenimentul de „inaugurare” a liderului separatist de la Tiraspol. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene amintește că așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană, organizate pe 12 decembrie, sunt nelegitime și contrare cadrului constituțional al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău