GAUDEAMUS 2017 la ora bilanțului

  • 28 Noiembrie 2017 19:18
GAUDEAMUS 2017 la ora bilanțului

Ediția 2017 a Târgului Internațional GAUDEAMUS, organizat de Radio România,s-a încheiat duminică, 26 noiembrie, în prezența unui public încă numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta de neegalat a evenimentului. Numărul mare alparticipanților (peste 300), al evenimentelor pe care târgul le-a găzduit (peste 800) și al vizitatorilor – peste 125.000 – care egalează recordul înregistrat la edițiile precedente, reconfirmă statutul evenimentului și sloganul sub care s-a desfășurat și în acest an: „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio din România”. 

Târgul Internațional GAUDEAMUS, eveniment reper al peisajului cultural românesc de aproape un sfert de secol a avut loc în acest an în perioada 22 – 26 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expozițional Romexpo, scrie Rador.

Humanitas-Trofeul Gaudeamus1 - Foto. Alexandru DoleaInvitatul de onoare al ediției a fost Uniunea Europeană, prin intermediul Reprezentanței Comisiei Europene, iar președintele de onoare al Târgului a fost îndrăgitul scriitor și om de radio Matei Vișniec.

Premiile ediției 2017 a târgului, decernate duminică, 26 noiembrie, au fost:

  • Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câștigători au fost stabiliți prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), Nemira și RAO (locul 2) și Polirom (locul 3);
  • Trofeul pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit tot prin Votul Publicului, a revenit Editurii Litera, pentru volumul „Testamentul lui Abraham” de Igor Bergler;
  • Trofeele Presei pe secțiunile TV, radio, publicații și agenții de presă au fost câștigate de: TVR, postul Europa FM, cotidianul Adevărul și Agenția Națională de Presă Trofeul pentru secțiunea online nu a fost acordat. Posturile Radio România, frecvent indicate drept surse de informații despre eveniment, nu au intrat în această competiție, dat fiind statutul de organizator al instituției.
  • Premiul de Excelență, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Crime Scene Press.
  • Premiul Educația a revenit Academiei de Studii Economice din București, în semn de apreciere pentru constanța și pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat și în acest an la Gaudeamus;
  • Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian”, decernat pentru traducători din limba română într-o limbă străină și dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediție:

– Doamnei Irina Oprea și domnului Radu Paraschivescu – pentru traducerea din limba engleză a volumelor cinci și șase ale seriei „Cronicile din Narnia” de C. S. Lewis, publicată de Editura Arthur; – Doamnei Aurora Cornu, doamnei Raluca Barb și doamnei Edith Cottrell, pentru traducerea în limba franceză a volumului „Poeme. Proze scurte”, de Aurora Cornu, ediție bilingvă română/franceză, publicată de Editura Vinea.

Miss Lectura pentru ediția 2017 a Târgului Internațional GAUDEAMUS a fost desemnată domnișoara Alina Beșliu, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Premiul, constând într-un card cadou în valoare de 300 de lei a fost oferit de Optiplaza.

 

Proiecte Radio România – Gaudeamus

Cartea targului-Igor Bergler - Foto. Alexandru DoleaÎn cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XV-a ediții a Concursului Național de Lectură „Mircea Nedelciu”, dedicat elevilor de liceu; câștigătoarele acestei ediții au fost: locul I – Maria Bucșea, Colegiul Național „Unirea” din Târgu Mureș; locul II – Patricia Pârvu, Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița; locul III – Iulia Iacob, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca. Premiile au fost oferite de Radio România (sume de bani destinate achiziționării de cărți din târg) și Scribant Distribution – distribuitor Schneider&Carioca.

Invitați de nota 10: Olimpicii României – un proiect care își propune să aducă în prim-plan competitivitatea și excelența învățământului românesc, să atragă atenția asupra performanțelor și potențialului reprezentanților săi de top pentru viitorul României. La GAUDEAMUS 2016, 5 elevi medaliați la concursuri internaționale la diverse discipline, au fost invitați speciali ai Târgului și premiați de către Asociația Club Lions Millennium,Dacia și Scribant Distribution.

Proiectul „Cărțile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes și în acest an, fondul de carte constituit prin donații ale vizitatorilor ajungând în acest an la circa 1.500 de volume. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 151.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanților și a vizitatorilor GAUDEAMUS în peste 350 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Ziarul Târgului (4 numere) a fost realizat, pentru al patrulea an consecutiv, de către o echipă redacțională de la cunoscuta publicație Cațavencii.

 

Tombola GAUDEAMUS

Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS a oferit vizitatorilor ediției ocazia de a câștiga numeroase premii: 10 eBook-reader oferite de BRD Groupe Société Générale, 9 carduri cadou, în valoare de câte 300 de lei, oferite de Optiplaza, accesorii pentru echipamente multimedia InfoTouch Systems și 3 vouchere foto-carte CEWE, în valoare de câte 138 lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău