Gastarbeiterii au ignorat jocul Moscovei (Jurnal de Chișinău)

  • 05 Decembrie 2014 09:29
Gastarbeiterii au ignorat jocul Moscovei (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 5 DECEMBRIE

În Timpul, Silviu Tănase scrie despre alegerile din 30 noiembrie și PUTINIZAREA Moldovei. Actuala majoritate aritmetică nu beneficiază de un sprijin popular proporțional mandatelor pe care le dețin, astfel că autorul își exprimă îngrijorarea că  există un risc mare ca actualii guvernanți să procedeze după alegeri cu cei indezirabili și presa de opoziție așa cum au procedat cu partidul lui Usatîi în timpul campaniei. Asemenea derapaje sunt destul de posibile ținând cont de controlul quasi-total asupra presei, finanțelor și structurilor de forță ale statului. Revenind la cazul ui Usatîi, Timpul scrie că nici într-o țară normală  un asemenea personaj nu ar fi avut acces în „anturajul” primelor persoane din stat, iar Dodon este produsul clasic al trădărilor, fraudei și manipulărilor prin care puterea excelat în ultimii cinci ani.

Care-s ai noștri?  - se mai întreabă Timpul după aceste alegeri.  Potrivit ziarului, refacerea alianței proeuropene este vitală și singura cale de a face ca lucrurile să meargă bine în R. Moldova. ”Comuniștii trebuie să răspundă încă pentru actul criminal din perioada 2001-2009, iar Dodon pentru destabilizarea internă a R. Moldova și încercare de deturnare a procesului de integrare europeană, scrie Timpul. Este un purgatoriu pentru toți. Filat și Plahotniuc să-și spele păcatele guvernării 2009-2013. Cei care se vor regăsi în parlament și guvern urmează să ne demonstreze că R. Moldova va fi mai aproape de Uniunea Europeană”.

Nicolae Negru atenționează în Ziarul național despre refacerea Interfrontului. ”S-au pronunțat cu claritate pentru denunțarea Acordului de Asociere cu UE doar PSRM și partidele care au format Blocul Electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală”, ele întrunind împreună 23,96% din voturi. Așadar, putem vorbi despre o înfrângere categorică a lui Putin în Republica Moldova. Putem constata o ruptură clară pe segmentul de stânga între partidele care acceptă în linii generale și care nu acceptă Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și UE”. Potrivit autorului,  în baza formațiunii conduse de Dodon, se produce o reconstituire, în noile condiții, a Interfrontului din anii de început ai mișcării democratice și independenței R. Moldova. Faptul că, imediat după alegeri, liderul PSRM s-a întâlnit cu ambasadorul rus și a mers urgent la Moscova ne spune cine este adevăratul lider al socialiștilor și care sunt obiectivele acestuia, comentează editorialistul.

Gastarbeiterii au ignorat jocul Moscovei, titrează Jurnal de Chișinău. CEC susține că „aglomerația din fața secției de votare de la Ambasada Republicii Moldova la Moscova, regizată. Îmbulzeala și cozile au fost la o anumită oră în fața Ambasadei R. Moldova la Moscova și au durat atâta timp cât au fost acolo camere de luat vederi. Apoi au dispărut. Toți cei care au dorit au votat până la închiderea secțiilor de votare. Mai mult ca atât, au rămas buletine de vot neutilizate, fapt care demonstrează că nu au mai fost chiar sute de mii de oameni după cum afirmă autoritățile ruse”.

O nouă lovitură pentru moldovenii care lucrează în Rusia, mai scrie Jurnal de Chișinău. Deși Igor Dodon, liderul socialiștilor, a declarat înainte de alegeri că toți cetățenii Republicii Moldova care lucrează în Federația Rusă nu vor avea probleme, miercuri, 3 decembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care îi obligă pe gastarbeiteri să aibă asigurare medicală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău