Garda Națională rusă formează o brigadă specială „pentru a proteja” podul din Crimeea

  • 26 Martie 2019 12:57
Garda Națională rusă formează o brigadă specială „pentru a proteja” podul din Crimeea

Garda Națională rusă a creat o brigadă maritimă pentru a proteja noul pod care leagă peninsula ucraineană Crimeea, anexată în 2014 de către Rusia, cu partea continentală a țării, informează marți agenția de presă EFE, transmite Agerpres.

Șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, fosta gardă de corp a președintelui Vladimir Putin, a explicat într-un interviu pentru agenția oficială RIA Novosti că brigada dispune de o gamă largă de mijloace pentru a preveni actele de sabotaj împotriva podului, atât de la sol, cât și de pe mare.

Președintele rus Vladimir Putin a inaugurat în mai anul trecut podul de 19 kilometri lungime peste strâmtoarea Kerci și a cărui construcție fusese promisă de șeful statului rus imediat după anexarea Peninsulei Crimeea, ca urmare a unui controversat referendum nerecunoscut de către Kiev și comunitatea internațională.

Pe fondul Crimeii anexate și al conflictului armat din estul Ucrainei, unde Moscova îi sprijină pe rebelii separatiști proruși, în ultimele luni, tensiunile au escaladat și în Marea Azov, o mare internă împărțită între ruși și ucraineni, și în jurul strâmtorii Kerci, care o leagă de Marea Neagră.

La 25 noiembrie 2018, garda de coastă rusă a deschis focul asupra a trei nave militare ucrainene, pe care le-a sechestrat cu tot cu echipaje (24 marinari) în apropiere de strâmtoarea Kerci, pe motiv că ar fi încălcat apele teritoriale ruse în largul Crimeii. După acest incident naval în Marea Neagră, Kievul a acuzat Moscova de 'agresiune' și a instituit stare de urgență în zece regiuni ale sale la frontiera cu Rusia, inclusiv pe tronsonul transnistrean la granița cu Republica Moldova.

Ucraina acuză Kremlinul de restricționarea tranzitului pentru a transforma Marea Azov într-o zonă controlată de Rusia, în timp ce Moscova susține că pur și simplu dorește să garanteze siguranța podului din Crimeea, potrivit EFE. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău