Garanția globală. Cum pot beneficia agenții economici din R.Moldova de acest tip de autorizații

  • 21 Iulie 14:25
Garanția globală. Cum pot beneficia agenții economici din R.Moldova de acest tip de autorizații

Serviciul Vamal a eliberat patru autorizații de utilizare a garanției globale, dintre care o autorizație este eliberată pentru utilizarea garanției globale cu exonerare de garanție.

În context, Serviciul Vamal amintește că, conform prevederilor noului Cod vamal, operatorii economici urmează să fie autorizați în vederea utilizării garanției globale, relatează bizlaw.md.

Astfel, garanția globală autorizată de autoritate vamală în baza unei cereri depuse de persoana juridică este necesară pentru acoperirea cuantumului drepturilor de import sau de export corespunzător datoriei vamale în legătură cu două sau mai multe operațiuni, declarații sau regimuri vamale.

Autorizația menționată se acordă numai persoanelor juridice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • sunt stabilite pe teritoriul vamal;
  • nu au avut o încălcare gravă sau repetată a legislației vamale și/sau fiscale, constatată conform procedurii legale, nici infracțiuni constatate în temeiul unei hotărâri definitive a instanței de judecată;
  • folosesc în mod regulat regimurile vamale în cauză sau utilizează spațiile de depozitare temporară, sau îndeplinesc condițiile prevăzute la art.42. Dacă este o condiție pentru plasarea mărfurilor sub un regim vamal, garanția se constituie înainte de acordarea liberului de vamă art. 187 alin. (1) din Cod vamal nr.95/2021.

Garanția poate fi constituită în una dintre următoarele forme:

  • prin depunerea mijloacelor bănești în numerar sau prin virament la contul trezorerial de garanții, efectuat în moneda națională;
  • prin angajamentul unui garant;
  • prin altă formă de garanție care asigură plata cuantumului drepturilor de import sau de export corespunzător datoriei vamale și al altor plăți.

Concomitent, operatorul economic poate utiliza o garanție globală pentru datoriile vamale care pot apărea, în următoarele situații:

  • să utilizeze o garanție globală cu un cuantum redus la 50% din suma de referință în conformitate cu art.99, cu condiția să îndeplinească criteriile prevăzute la art.40 și art.41 alin. (1) lit. a) și f);
  • să utilizeze o garanție globală cu un cuantum redus la 30% din suma de referință conform art.99, cu condiția să îndeplinească criteriile prevăzute la art.40 și art.41 alin. (1) lit. a), f) și i);
  • să utilizeze o exonerare de garanție, cu condiția să îndeplinească criteriile prevăzute la art.40 și art.41 alin. (1), cu excepția lit. b), d) și k).

Evaluarea criteriilor pentru acordarea autorizației de utilizare a garanției globale, inclusiv cu un cuantum redus sau exonarare de garanție sunt stabilite în Ordinul Serviciului Vamal nr.481-O/2023 cu privire la aprobarea normelor metodologice privind modul de verificare a criteriilor de autorizare a solicitanților și titularilor autorizației de operator economic autorizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău