GALERIE FOTO | Ziua Independenței, marcată la Chișinău

  • 27 August 2017 13:59
GALERIE FOTO | Ziua Independenței, marcată la Chișinău

Ziua Independenței a fost marcată astăzi la Chișinău cu mai puțin fast decât în anii trecuți, partea oficială a evenimentului limitându-se la depuneri de flori de către primele persoane în stat și alți oficiali și la un scurt discurs al premierului Pavel Filip în Piața Marii Adunări Naționale. Și măsurile de securitate au fost mult mai lejere, iar circulația transportului a fost limitată temporar doar pe tronsoane scurte. 

Acțiunile au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt la care au participat oficialii, care ulterior s-au deplasat la Complexul Memorial Eternitate.

Partea festivă a manifestațiilor s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale iar la deschidere  a participat premierul Pavel Filip și membri ai Guvernului. În discursul său, Pavel Filip a arătat că în cei 26 de ani de independență Republica Moldova a înregistrat și rateuri, iar oamenii sunt în continuare săraci și nevoiți să plece la muncă peste hotare.

Pavel Filip a subliniat că Republica Moldova trebuie să-și continue parcursul european, menționând că în ultimii ani a realizat succese în această privință. În acest context, el a îndemnat liderii politici să formeze un front comun european.

„Apelurile la revizuirea vectorului strategic de integrare europeană sunt iresponsabile și extrem de periculoase. Republica Moldova nu mai poate supraviețui unei noi revizuiri a cursului geostrategic. A venit timpul să nu mai speculăm pe nostalgii și promisiuni deșarte. Nu putem să rămânem în continuare țara șanselor ratate și a politicienilor inconsecvenți. De asta mi-aș dori ca liderii noștri politici să fie în stare să formeze un front european: avem nevoie de mobilizare și de cooperare între forțele care văd viitorul la Vest”, a declarat Pavel Filip. 

Pe de altă parte, Igor Dodon, într-un mesaj pe Facebook dedicat Zilei Independenței a evocat „mândria de neam a națiunii moldovenești” și a vorbit despre continuitatea statalității „prin edificarea republicii și păstrarea neutralității”.

În același timp, președintele Parlamentului AndrianCandu a remarcat că obținerea independenței politice a Republicii Moldova a fost doar un prim pas.

„Independența pitică nu rezolvă imediat toate problemele noastre. Ba mai mult, nu neapărat ne face independenți economic, energetic. Dar Independența ne-a adus libertatea, iar libertatea ne-a adus dreptul de a alege. Dar și acestea nu sunt suficiente. A trebuit și încă trebuie să muncim mult, să riscăm și să învățăm din mers”, a declarat Andrian Candu.

Andrian Candu a acordat astăzi în premieră distincția Parlamentului „Medalia Democrației” mai multor personalități, inclusiv compozitorului Eugen Doga și primului președinte al Parlamentului Alexandru Moșanu, care nu a participat la ceremonie.

De asemenea, Igor Dodon a acordat distincții, inclusiv „Ordinul Republicii” pentru șase persoane, printre care fostului ambasador în Rusia Dumitru Braghiș, unui fost ministru al Apărării – Victor Gaiciuc, dar și unui reprezentant al Dumei de Stat a Federației Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău