GALERIE FOTO | UPDATE: Veteranii au cerut la MAEIE demisia lui Aureliu Ciocoi, iar acum revin în fața Guvernului. Avertizează cu proteste în toată țara. „Noi v-am votat, voi ne-ați trădat!” „Pe români nu-i mai vreți frați. La Moscova vă închinați!”

  • 08 Februarie 2020 11:36
GALERIE FOTO | UPDATE: Veteranii au cerut la MAEIE demisia lui Aureliu Ciocoi, iar acum revin în fața Guvernului. Avertizează cu proteste în toată țara. „Noi v-am votat, voi ne-ați trădat!” „Pe români nu-i mai vreți frați. La Moscova vă închinați!”

Veteranii protestează în fața Guvernului. Ei au venit cu pancarte cu mesajele „Noi v-am votat, voi ne-ați trădat!”, „Pra mulți dintre voi au trădat acest popor!”, „Pe români nu-i mai vreți frați. La Moscova vă închinați!”.

UPDATE 11:45 Manifestanții revin în fața Guvernului pentru a continua protestul.

UPDATE 11:35 Veteranii au ajuns în fața sediului MAEIE. Scandează „Ciocoi, la gunoi!”. 

UPDATE 11:20 Veteranii susțin că în cazul în care cerințele lor nu vor fi îndeplinite, vor organiza, pe 2 martie, proteste în toată țara. Acum au pornit spre Ministerul de Externe pentru a cere demisia lui Aureliu Ciocoi, în contextul declarațiilor acestuia precum că armata rusă a intervenit în războiul de pe Nistru pentru a opri vărsarea de sânge. Oamenii care se află în fața coloanei țin în mâini portretele eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru. Acum au ajuns în fața Parlamentului. 

UPDATE 11:15 S-a decis crearea Consiliului Național al Veteranilor, care solicită o întrevedere cu premierul Ion Chicu pe 12 februarie.

UPDATE 11:00 În cadrul adunării este citită o rezoluție prin care veteranii cer Guvernului crearea unui departament care s se ocupe de problemele acestora.

Manifestanții ce și demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, după declarația precum că armata rusă a intervenit în războiul de pe Nistru pentru a opri vărsarea de sânge. Menționăm că veteranii s-au adunat cu scopul de a crea o uniune a veteranilor din Republica Moldova. Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanții grupului de inițiativă au declarat că la adunare va fi adoptată și o rezoluție cu revendicările veteranilor, care va fi înaintată Guvernului.

 Victor Ciobanu, reprezentant al grupului de inițiativă, a spus că Uniunea Veteranilor va fi o organizație care să adune toate cele 54 de organizații care există astăzi. În opinia sa, într-o singură uniune, veteranii vor fi o forță, iar vocea lor va fi mai auzită de autorități. Victor Ciobanu și-a îndemnat camarazii să vină la manifestare, să ceară înapoi înlesnirile stabilitate de către primul Parlament. La fel, i-a îndemnat să nu asculte de trimișii guvernării în teritoriu, care îi îndeamnă să nu să se alăture inițiativei.

Victor Ciobanu a mai spus că veteranii își vor cere drepturile sociale meritate. Dintr-un șir de înlesniri care au fost stabilite acum 28 de ani, veteranii astăzi au o indemnizație de trei sute de lei și dreptul de a călători cu transportul public. „Noi vrem să adunăm toți veteranii, să fim o familie. Cauza noastră e dreaptă și victoria va fi după noi. Dacă vom fi consolidați, vom izbuti”, a spus veteranul.

Veteranii vor cere și tratament de reabilitare gratuit o dată pe an, bilete gratuite de îndreptare la sanatoriu o dată în an și medicamente gratuite pentru veterani și familiile lor. O altă solicitare este compensarea cu 50% a plăților la întreținere. Printre revendicări vor fi și loturi de pământ și credite nerambursabile pentru construcția locuințelor, indemnizații lunare de 1700 de lei, indemnizații anuale în preajma zilelor de 23 februarie, 2 martie, 27 august.

Igor Afanasă, reprezentant al grupului de inițiativă, a amintit că, în luna ianuarie, veteranii au organizat o acțiune de protest la Guvern, unde au înaintat revendicările premierului. „Pe noi ne interesează să fie întoarse înlesnirile noastre, nu cerem mai mult și dorim să ne unim toți veteranii într-un nucleu, să nu fim haotici”, a spus Igor Afanasă.

Membrii grupului de inițiativă avertizează că, dacă nici de data aceasta vocea lor nu va fi auzită, vor uma reacții drastice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău