GALERIE FOTO | Omagierea lui Ștefan Holban, om politic, unul dintre făuritorii Unirii din 1918

  • 29 August 2021 14:21
GALERIE FOTO | Omagierea lui Ștefan Holban, om politic, unul dintre făuritorii Unirii din 1918

Pe 27 august la Cărpineni, raionul Hâncești, a fost omagiat unul dintre făuritorii Unirii din 1918 a Basarabiei cu România, membrul Sfatului Țării Ștefan Holban, originar din satul Cărpineni. În incinta liceului care-i poartă numele, a avut loc a 27-a ediție a concursului științific pentru copii în care participanții au prezentat referate istorice legate de activitatea lui Ștefan Holban.

Concursul ”Moștenire”, desfășurarea căruia a început încă în 1993 la inițiativa lui Eugen Holban, fiul omului politic, s-a extins la nivel național, dar in acest an din nou a cuprins doar elevi din sat din cauza rigorilor pandemiei. La eveniment a participat Gheorghe Furdui, nepotul de sora al lui Ștefan Holban, care este și organizatorul principal al concursului, laolaltă cu profesorul de istorie al liceului Sergiu Mandiș și mulți invitați, printre care europarlamentara Maria Grapini, femee de afaceri și politician din România, care de mai mulți ani susține și sponsorizează concursul tinerilor istorici, primarul satului Cărpineni Ion Cărpineanu, istoricii Ion Negrei (președintele juriului), Octavian Țâcu și Vlad Mischevca, profesori și elevi din liceu, săteni din Cărpineni. După concurs a fost susținut și un program artistic.

Oaspeții veniți în sat au putut admira liceul foarte modern, bine pus la punct și dotat cu tehnică și mobilier la un nivel de invidiat și pentru majoritatea liceelor de la Chișinău, cu ecrane in loc de tablă și un cabinet numit ”Clasa viitorului ”, unde liceenii pot insuși robotica.

Ștefan Holban (1 august 1886, Cărpineni – 27 august 1961, Botoșani), a fost pedagog, inginer, avocat, soldat în Primul Război Mondial, reprezentantul românilor la Congresul Tuturor Popoarelor Imperiului Țarist, deputat în Sfatul Țării, secretar al Sfatului Țării, unul dintre fondatorii Partidului Țărănesc din Basarabia, deputat în Parlamentul României, prefect al județului Lăpușna, cavaler al Ordinului național ”Steaua României” în grad de Cavaler, al ordinului ”Vulturul României” în grad de ofițer, al medaliilor ”Ferdinand I” și ”Peleș”. A fost ucis de regimul comunist în inchisoarea din Botoșani, fiind învinuit de activitate contrarevoluționară. Numele său îl poartă o stradă la Chișinău și una la Cărpineni și liceul din Cărpineni.

 

(Victor Buruiană)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău