GALERIE FOTO | Marea Adunare Centenară de la Chișinău - mii de oameni au votat proclamația pentru UNIRE

  • 25 Martie 2018 17:31
GALERIE FOTO | Marea Adunare Centenară de la Chișinău - mii de oameni au votat proclamația pentru UNIRE FOTO: Aurel Obreja

O amplă manifestație dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a avut loc astăzi la Chișinău. Denumită simbolic „Marea Adunare Centenară”, manifestația s-a desfășurat cu două zile înainte de 27 martie, data la care a avut loc evenimentul istoric și a reunit români de pe ambele maluri ale Prutului.

La finalul evenimentului, participanții au votat unanim o proclamație prin care își iau angajamentul să contribuie coordonat la reîntregirea națională a României.

Marea Adunare Centenară a început cu intonarea imnului României de către mii de români de pe ambele maluri ale Prutului, adunați în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău pentru a marca 100 de ani de unirea Basarabiei cu România.

Cu tricolorul în mâini, oamenii au cerut unirea Republicii Moldova cu România. Unii dintre ei au parcurs sute sau chiar mii de km pentru a ajunge la Chișinău. Câțiva dintre manifestanți ne-au spus că reîntregirea țării are pentru ei o semnificație istorică, în timp ce tinerii vorbesc despre beneficiile pe care le-ar putea aduce Unirea.

La Marea Adunare Centenară au participat și primarii celor 140 de localități din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu România. Printre ei și Vladimir Susarenco, primarul de Sadova, localitatea de baștină a președintelui prorus de la Chișinău, Igor Dodon.

„Mă bucur că aici printre sutele de drapele ce simbolizează Unirea este și cel de la Sadova. Peste 600 de sadoveni din satul nostru doresc Unirea. Grădinița satului a fost reparată din banii guvernului român. cum să nu-ți dorești Unirea?. Pentru România Mare, puternică și Unită!”, a declarat primarul Vladimir Susarenco.

Locul în care s-a desfășurat Marea Adunare Centenară este unul simbolic, întrucât acum aproape 30 de ani aici începea mișcarea de renaștere națională, a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Vlad Bilețchi.

Fostul președinte român Traian Băsescu, a cerut Parlamentelor României și Republicii Moldova să voteze unirea celor două țări, în cinstea Centenarului Unirii.

„Foarte mulți în România nu știu de ce Piața din Chișinău se numește PMAN. Aici în 1989, românii din R.Moldova au dat bătălia pentru limba română. Venim acum cu al doilea mare eveniment. Noi cerem parlamentelor de la București și Chișinău să voteze din nou Unirea. Unii spun că e greu să faci Unirea? Dar acum 100 de ani, românilor le-a fost mai ușor? Este o chestiune de demnitate națională reîntregirea Țării. Moldova este parte a României. Unirea este cea de care are nevoie și România și R.Moldova. Dacă România a avut 2 mari obiective 1) - să-și asigure securitate si a intrat in NATO. 2) - sa-si asigure prosperitate si a aderat la UE. Al treilea obiectiv de țară trebuie să fie reUnirea”, potrvit lui Taian Băsescu.

Organizatorii Adunării Centenare au anunțat că în luna aprilie vor realiza un chestionar printre cetățenii Republicii Moldova despre unirea cu România. La finalul evenimentului, participanții au adoptat o proclamație pentru reunire, prin care își iau angajamentul să contribuie coordonat la reîntregirea națională a României.

Manifestația de la Chișinău dedicată unui veac de la Unirea Basarabiei cu România s-a desfășurat pașnic. Poliția a anunța că a reținut 21 de tinerei, pretinși provocatori care aveau în rucsacuri pumnale și bâte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău