GALERIE FOTO Comemorarea lui Mihai Eminescu | Depunere de flori la bustul de pe Aleea Clasicilor. Oamenii au cântat și au recitat poezii. „Eminescu este citit. Este un scriitor viu. Poezia lui este vie”
-
15 Ianuarie 2021 13:55
Luceafărul poeziei naționale – Mihai Eminescu - a fost comemorat, astăzi, la Chișinău cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la nașterea. Elevi, scriitori, politicieni, ambasadori și admiratori ai operei marelui poet au depus flori la bustul de pe Aleea Clasicilor. De ziua lui Eminescu, în Republica Moldova și România este marcată Ziua Națională a Culturii.
Zeci de admiratori ai operei marelui Eminescu au venit de dimineață să depună flori la bustul poetului. Oamenii au cântat și au recitat poezii. Liuba Ciubotaru, lector la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, a venit cu un grup de studenți să aducă un omagiu marelui scriitor. Ea consideră că opera lui Mihai Eminescu este mereu actuală.
Opera marelui Eminescu pentru noi înseamnă, mai ales astăzi, foarte multă înțelepciune. Dacă noi am ține cont de înțelepciunea pe care a aprofundat-o în toată opera sa marele Eminescu poate că astăzi am trăi altfel, mult mai bine, mult mai curat, mult mai adevărat decât se întâmplă astăzi. Am venit aici cu un grup de studenți. Așteptăm și un grup de elevi ca să-i învățăm să-și altoiască dragostea față de valorile neamului nostru, în mod special, față de valoarea care se numește Mihai Eminescu.
Opera lui Mihai Eminescu a fost tradusă în zeci de limbi, ceea ce face să rămână eternul nostru contemporan, susține președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.
Opera lui s-a fixat pe spirala valorică a timpului. Ea este operă tezaur național, operă crestomatia. Eminescu este citit. Este un scriitor viu. Poezia lui este vie. Bineînțeles că anumite lucruri, mai ales din proza lui, din marele lui poeme, se arhaizează anumite expresii, dar esența creației lui este vie ca apa de izvor.
În semn de recunoștință și apreciere a oamenilor de cultură, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu. El a accentuat importanța operei marelui scriitor pentru cultura românească.
Domnul Eminescu înseamnă mult pentru absolut toți românii și pentru absolut toți cei care simt românește. Mă bucur enorm că astăzi sărbătorim în sincron cu Republica Moldova Ziua Culturii Naționale și nu este deloc întâmplătoare coincidența acestei date cu ziua de naștere a domnului Eminescu. Doresc să-i cinstesc, doresc să-i felicit, doresc să-mi plec capul cu recunoștință în fața tuturor creatorilor de frumos, tuturor scriitorilor, tuturor oamenilor de artă și cultură, tuturor pictorilor, prezenți și trecuți, care prin creațiile lor artistice au făcut cunoscută în lume cultura română și au înscris cultura română în vastul patrimoniu cultural universal.
Ziua Națională a Culturii a fost instituită în Republica Moldova la 12 aprilie 2012.