GALERIE FOTO | Medicii și paramedicii din România, care au venit în R.Moldova pentru a ajuta în combaterea COVID-19, au primit pașapoarte diplomatice

  • 09 Mai 2020 13:38
GALERIE FOTO | Medicii și paramedicii din România, care au venit în R.Moldova pentru a ajuta în combaterea COVID-19, au primit pașapoarte diplomatice

Cele 52 de cadre medicale din România care fac parte din Misiunea medicală umanitară venită la în Republica Moldovaf, la 30 aprilie 2020, pentru a ajuta la combaterea pandemiei de COVID-19, au primit astăzi pașapoarte diplomatice, în cadrul unor ceremenii care au avut loc sâmbătă, 9 mai, de Ziua Europei, la Ambasada României la Chișinău, precum și la consulatele de la Bălți și Cahul.

Ambasadorul României, în Repubica Moldova, Daniel Ionița, a spus că decizia de a acorda pașapoarte diplomatice tuturor membrilor misiunii medicale române aparține ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, „în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția deosebită a personalului misiunii medicale române care s-a deplasat în Italia, precum și a celui al misiunii medicale române care se află în Republica Moldova, în unele dintre zonele cele mai afectate de pandemia de COVID-19 din cele două state, pentru oferirea serviciilor de asistență medicală specializată în vederea tratării pacienților infectați”.

,,Ministerul Afacerilor Externe a dorit să aducă, prin acest gest simbolic de acordare a unor pașapoarte diplomatice, un mesaj de recunoștință și mulțumire personalului medical român care luptă în linia întâi și se expune, cu curaj, unor riscuri însemnate pentru a veni în ajutorul cetățenilor din alte state, contribuind astfel, ca veritabili ambasadori ai statului român, la dezvoltarea și consolidarea relațiilor României cu aceste state și la ridicarea profilului internațional al țării noastre. România a dovedit, o dată în plus, mulțumită acestor profesioniști, că este un stat partener implicat și de încredere, care intervine, în spirit de solidaritate, atunci când situația o impune. Contextul dificil creat de pandemia actuală a dovedit, tuturor, inclusiv la nivel internațional, faptul că prietenii adevărați la nevoie se cunosc – România a fost destinatarul unor gesturi de generozitate și solidaritate din partea altor state și, la rândul său, a luat măsuri pentru a veni în ajutorul celor afectați, demonstrând că are capacitatea, la nivelul instituțiilor, precum și la nivel personal, de mobilizare susținută și reacție rapidă”, a declarat Daniel Ioniță.

Daniel Ioniță în care a subliniat contextul aniversar deosebit în care are loc această ceremonie, amintind de evenimente cheie din istoria modernă a Europei.

„/.../ În acest moment unic in istoria noastră, când ne confruntăm la nivel global cu un inamic invizibil și ucigaș, aș spune că sănătatea mondială nu poate fi asigurată decât prin solidaritate și curaj, iar prin cooperare și ajutor vom depăși cu toții, împreună, această situație. La nivel personal ne vom consolida valorile, iar Uniunea Europeană va ieși cu siguranță întărită. Istoria nu poate fi scrisă fără eroi. Iar eroii noștri sunteți acum Dumneavoastră, medicii, asistentele și personalul medical care se află în prima linie de luptă cu coronavirus”, a spus Daniel Ioniță.

O echipă formată din 52 de cadre medicale din România a venit la 30 aprilie a.c. în Republica Moldova, unde timp de 15 zile vor lucra alături de medicii de aici care luptă cu pandemia de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău