GALERIE FOTO | 30 de ani de relații diplomatice dintre R.Moldova și România. Daniel Ioniță: La nivel personal înseamnă enorm. Este o generație care a crescut, care s-a dezvoltat, care a sperat, care a scris, care a simțit românește și european

  • 25 Noiembrie 14:20
GALERIE FOTO | 30 de ani de relații diplomatice dintre R.Moldova și România. Daniel Ioniță: La nivel personal înseamnă enorm. Este o generație care a crescut, care s-a dezvoltat, care a sperat, care a scris, care a simțit românește și european

30 de ani de relații diplomatice dintre Republica Moldova și România au fost marcați azi la Chișinău, printr-o expoziție de cărți și costume diplomatice. Evenimentul, găzduit de Biblioteca Națională, a adunat oameni de cultură și diplomați.

Aproximativ 250 de cărți și documente sunt expuse în această perioadă la Biblioteca Națională din Chișinău, pentru a consemna 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și România.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, povestește că înainte de declararea independenței, cărțile românești se aflau în spații închise, cu acces foarte limitat pentru public. După anii 90, de la București au venit cărțile românești pentru cititorii din R. Moldova:

„Donațiile care au venit în acea perioadă, în special în anul  1991, de la Guvernul României, au fost considerabile. Pe parcursul a zece ani, din 1992 și până în 2001, Biblioteca Națională a recepționat și distribuit în bibliotecile din țară peste 1 milion 600 de mii de cărți în limba română donate de Guvernul României, instituțiile din România, cât și din partea unor cetățeni. Aceste cărți au fost primele resurse informaționale pentru elevi, studenți și pentru Biblioteca Națională. Au post peste 360 de tone de carte românească”, a menționat Elena Pintilei. 

Legătura dintre Chișinău și București nu se reduce doar la 30 de ani de relații diplomatice, apreciază ministrul Culturii de la Chișinău, Sergiu Prodan:

„Relația noastră, inclusiv diplomatică, nu se reduce la 30 de ani, avem o istorie, o relație diplomatică mai degrabă de 150 de ani. Și avem multe de învățat din această istorie a diplomației românești”, a subliniat ministrul. 

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, consideră că relațiile dintre România și Republica Moldova au rezistat vremurilor istorice, pentru că se bazează pe un pilon identitar comun, pe parteneriate strategice și pe proiecte comune.

„30 de ani de relații diplomatice reprezintă puțin la scara istoriei. Însă, la nivel personal înseamnă enorm, este vârsta unei generații. Este o generație care a crescut, care s-a dezvoltat, care a sperat, care a scris, care a simțit, sperăm noi, românește și european”, a declarat Daniel Ioniță. 

Expoziția-eveniment „Republica Moldova-România: 30 de ani de relații diplomatice” este deschisă publicului larg la Biblioteca Națională până pe 25 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,86
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:3,13 m/s
Thu
5
Fri
8
Sat
3
Sun
5
Mon
7

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău